Hamas ameninţă Israelul: "Anexarea Cisiordaniei va fi ca o declaraţie de război, vom face ca inamicul să-şi muşte degetele"

Publicat: Joi, 25 Iunie 2020 19:37 // Actualizat: Joi, 25 Iunie 2020 19:46 // Sursa: romaniatv.net

Anexarea unor părţi din Cisiordania va constitui o declaraţie de război împotriva palestinienilor, a avertizat joi braţul armat al Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza.

"Rezistenţa consideră o anexare a Cisiordaniei şi a Văii Iordanului drept o declaraţie de război împotriva poporului nostru şi vom face în aşa fel ca inamicul să-şi muşte degetele", a declarat purtătorul de cuvânt al Ezzedine Al-Qassam Brigades, Abu Obaida. El a făcut aceste declaraţii într-o alocuţiune televizată la canalul Hamas, Al-Aqsa, cu ocazia împlinirii a 14 ani de la capturarea soldatului israelian Gilad Shalit, eliberat cinci ani mai târziu, în 2011, în schimbul punerii în libertate a circa 1.000 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Declaraţia intervine într-un climat încărcat de temeri odată cu apropierea datei - 1 iulie - la care guvernul israelian urmează să-şi anunţe decizia cu privire la implementarea planului american pentru Orientul Mijlociu. Acest plan prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană, precum şi crearea unui stat palestinian pe un teritoriu substanţial redus.

Citeşte şi "Israelul nu va rata oportunitatea istorică de anexare a Cisiordaniei". Anunţul lui Netanyahu care aruncă în aer Orientul Mijlociu

Liderii palestinieni, de la Fatah-ul laic, aflat la putere în Cisiordania, până la Hamas din Fâşia Gaza, au criticat vehement acest plan, denunţat de asemenea de ONU, europeni şi Liga Arabă.

În ultimii ani, Hamas şi Israel s-au confruntat în trei războaie (2008, 2012, 2014). În pofida unui armistiţiu în ultimele luni, cele două tabere se confruntă, ocazional, cu tiruri de rachete trase dinspre Gaza, urmate de lovituri ca represalii din partea armatei israeliene. Acest armistiţiu, favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, prevede furnizarea de ajutoare în Fâşia Gaza, teritoriu pauperizat cu două milioane de locuitori aflat sub blocadă israeliană. Qatarul a anunţat că prevede o nouă distribuire de ajutoare financiare săptămâna viitoare miilor de familii din enclava palestiniană.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
anexare teritorii israel Cisiordania conflict israeliano-palestinian Hamas
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8730
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H