Haos electoral în Pakistan: Imran Kahn, învingător în alegerile parlamentare

Pakistanul s-a trezit joi în plin haos electoral, partidul de guvernământ în exerciţiu denunţând ”fraude flagrante” şi respingând primele rezultate oficiale ale alegerilor legislative, care sugerează o victorie a fostului campion la cricket Imran Khan.

26 iul. 2018, 10:45

Numărarea buletinelor de vot a înregistrat o întârziere enormă. Potrivit presei locale, abia jumătate din voturi au fost numărate la 18 ore după încheierea scrutinului.

Comisia Electorală Pakistaneză (ECP) a justificat această lentoare prin ”probleme tehnice” legate de utilizarea unui nou program informatic electoral. ”Aceste alegeri nu sunt pătate (…). Ele sunt 100% corecte şi transparente”, a declarat directorul ECP Sardar Muhammad Raza într-o conferinţă de presă, a treia în cursul unei nopţi electorale ieşite din comun. ECP nu a anunţat o dată în vederea publicării rezultatelor.

Proiecţii neoficiale şi parţiale ale presei prezentau joi Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), partidul lui Imran Khan, drept învingătorul scrutinului, cu cel puţin 100 de mandate de deputat, devansându-şi cu mult rivalul, Partidul PML-N. O majoritate de 137 de mandate este necesară în vederea formării unui guvern, potrivit news.ro

„Imran khan, pe cale să devină premier”, dădea asigurări în ediţia de joi, pe prima pagină, cotidianul Dawn. Nici el, şi nici armata care este suspectată că l-a susţinut prin tot felul de manevre, în culise, în aceste ultime luni, nu s-au exprimat în mod public imediat. Însă întârzierile în numărarea buletinelor de vot au consolidat suspiciuni cu privire la manipulări.

PML-N, partidul aflat la putere în ultimii cinci ani, a anunţat miercuri seara că ”respinge integral rezultatele (…) din cauza unor nereguli evidente şi masive”. ”Rezultatele au fost numărate în absenţa agenţilor noştri electorali”, a protestat partidul, potrivit news.ro

Liderul formaţiunii, Shahbaz Sharif, fratele fostului premier Nawaz Sharif, în prezent încarcerat sub acuzaţia de corupţie, a denunţat ”fraude atât de flagrante încât toată lumea s-a pus pe plâns”. El a avertizat ulterior pe Twitter că ”rezultatele bazate pe o trucare masivă provoacă pagube ireparabile ţării”.

Liderul Partidului Poporului Pakistanez (PPP, care s-a aflat la putere în perioada 2009-2013) Bilawal Bhutto-Zardari l-a susţinut, catalogând drept ”de nescuzat şi scandalos” deznodământul alegerilor. ”Candidaţii mei se plâng că agenţii noştri electorali au fost expulzaţi din secţii de votare în toată ţara”, a scris pe Twitter fiul fostului premier Benazir Bhutto, asasinată în 2007. Alte partide politice au denunţat, de asemenea, fraude.

Această controversă are loc în urma unei campanii considerate deja de către unii observatori drept una dintre cele mai ”murdare” din istoria ţării, din cauza acestor numeroase presupuse manipulări şi marcată de o vizibilitate sporită a partidelor religioase extremiste, potrivit news.ro.

”Este haos complet”, a observat analista politică Azeema Cheema, care s-a declarat ”foarte îngrijorată” de întorsătura pe care o pot lua de-acum evenimentele. ”Asta depinde de modul cum se va organiza nesupunerea civilă. Ar putea să aibă loc revolte spontane în rândul activiştilor politici. Sau partidele politice ar putea să organizeze ocupări şi manifestaţii”, a declarat ea pentru AFP.

”Indiferent cum va fi gestionată, atmosfera postelectorală imediată va fi destul de tensionată”, a apreciat la rândul său Michael Kugelman, un analst la Centrul Wilson de la Washington, care nu vede ”vreun mod de evitare a unei perioade tulburi”. ”Cea mai mare parte a observatorilor se aşteaptau la un vot strâns, care să facă necesară formarea unei coaliţii, ceea ce ar fi durat mai multe zile şi ar fi putut să fie destul de tensionat. În schimb, probela este din contră că un partid a obţinut mult, ceea ce-i face pe rivali suspicioşi”, a subliniat el.

Alegerile de miercuri, plasate sub o securitate strictă, constituie o rară tranziţie democratică de la un guvern civil la altul în această tânără ţară, cu un trecut punctat de lovituri de stat militare. Pakistanul, o putere nucleară, a fost condus de armată aproape jumătate din istoria sa de 71 de ani, potrivit news.ro.

Alegerile de miercuri, plasate sub o securitate strictă, constituie o rară tranziţie democratică de la un guvern civil la altul în această tânără ţară, cu un trecut punctat de lovituri de stat militare. Pakistanul, o putere nucleară, a fost condus de armată aproape jumătate din istoria sa de 71 de ani.


 Susţinători PTI, cei mai mulţi tineri, au sărbătorit o bună parte a nopţii de miercuri spre joi victoria aşteptată a campionului lor. Imran Khan, „a motivat tineretul”, şi-a exprimat entuziasmul unul dintre fanii săi, Fahad Hussain, în vârstă de 21 de ani.

Prezentat adesea drept un seducător impertinent în Occident, fostul sportiv de nivel înalt se prezintă mult mai pios în Pakistan, unde a făcut din lupta contra corupţiei calul său de bătaie electoral, news.ro.

Aproximativ 800.000 de militari şi poliţişti au fost mobilizaţi în asigurarea securităţii. Însă mai multe atacuri vizând scrutinul au avut loc. Cel mai important, un atentat sinucigaş revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), s-a soldat cu cel puţin 31 de morţi şi 70 de răniţi, în apropiere de o secţie de votare, la Quneitra, în provincia Balucistan (nord-vest).