Haos în supermarket-uri! Sticlele de ulei au fost legate cu lanțuri de rafturi. Care este motivul pentru care a fost necesar acest lucru

Uleiul a ajuns produs de lux! Cei mai mari comercianți din Spania au fost nevoiți să lege sticlele cu lanțuri de rafturile din magazine. Numărul furturilor a crescut semnificativ, iar retailerii au fost obligați să ia măsuri radicale.
Alina Costache
20 nov. 2023, 17:14
Haos în supermarket-uri! Sticlele de ulei au fost legate cu lanțuri de rafturi. Care este motivul pentru care a fost necesar acest lucru
Haos în supermarket-uri! Sticlele de ulei au fost legate cu lanțuri de rafturi. Care este motivul pentru care a fost necesar acest lucru

Nebunie mare în supermarket-urile din Spania, unde comercianții au fost obligați să lege sticlele de ulei de măsline cu lanțuri de rafturile din magazine. Această țară este renumită pentru faptul că este unul dintre cei mai importanți producători de ulei de măsline din toată lumea. Chiar și așa, costul acestui produs este unul destul de ridicat, de aproximativ 14,5 euro, în unele supermarket-uri. Explozia prețului pentru ulei a dus la introducerea acestui produs pe lista celor protejate de alarme de securitate, alături de băuturile alcoolice tari, cosmetice și electrocasnice.

Citește și: Ulei la prețul de 1 ban la Kaufland. Îl poți cumpăra doar o dată, dacă îndeplinești următoarele condiții

Separat de creșterea prețurilor, a mai fost remarcată și o creștere în ceea ce privește furturile din magazine. Nu puține au fost cazurile în care baxuri întregi de ulei au fost furate din supermarket-uri și vândute ulterior pe piața neagră. Din această cauză, proprietarii de magazine au fost nevoiți să apeleze la diverse soluții.  Pentru că a devenit un produs greu accesibil, dar foarte căutat, uleiul este legat acum cu lanțuri de rafturi.

„Asistăm la o creștere semnificativă a furturilor din magazine. Uleiul de măsline a devenit un produs pe care aceștia îl pot fura. Este o măsură nebună, extremă, dar a funcționat”, Ruben Navarro, directorul executiv al unui lanț de supermarketuri celebre.

Ruben Navarro, responsabilul a 30 de supermarketuri din regiunea Andalucia din Spania, a adoptat această strategie în contextul unei creșteri observate a furturilor de ulei de măsline, destinate revânzării pe piața neagră. Această problemă a fost influențată și de o majorare semnificativă a prețurilor cu 150% în ultimii doi ani, din cauza secetei.

În încercarea de a preveni furturile, supermarket-ul condus de Ruben Navarro a decis să adune toate sticlele de ulei de măsline de 5 litri și să le plaseze pe un raion închis cu lacăt. Așadar, prețul unei sticle de ulei a crescut de la 8 euro la peste 15 euro în majoritatea magazinelor.

Tu Super nu este singurul comerciant care intensifică măsurile de securitate. În unele magazine Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru sunt echipate cu sisteme antifurt electronice, necesitând intervenția personalului pentru a fi îndepărtate.

Autoritățile spaniole au raportat furturi de ulei de măsline chiar din fabrici, iar în octombrie au arestat două persoane în legătură cu un caz de furt al unei cantități de 56 de tone de ulei de măsline extravirgin. Din acest motiv, tot mai mulți angajați demisionează.

Tradițional, familiile din Spania cumpără ulei de măsline vrac pentru gătit, în cantități mari. Cu toate că sunt printre cei mai mari consumatori de ulei de măsline, spaniolii au redus deja consumul: în perioada septembrie 2022-septembrie 2023, vânzările de ulei de măsline extravirgin au înregistrat o scădere de 17%, conform datelor NielsenIQ.

CEOE, organizația spaniolă de afaceri, raportează că furturile repetate din magazine au crescut cu 30% anul trecut și cu încă 12% în acest an. În Spania, furturile de bunuri cu o valoare sub 400 de euro nu sunt sancționate decât în cazul unor infracțiuni repetate, motiv pentru care hoții profită.

Navarro atrage atenția asupra presiunilor exercitate de hoți asupra personalului, beneficiind de numărul redus de angajați în magazine și subliniind impactul acestui aspect asupra deficitului de forță de muncă.

„Propriii noștri angajați trăiesc cu frică după jafuri… unii dintre ei ajung chiar să își dea demisia”, a explicat Ruben Navarro.

Conform celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, prețurile înalte ale uleiului de măsline vor persista și în sezonul viitor, determinând consumatorii să-și reducă achizițiile de acest produs alimentar. Mai multe alimente au suferit schimbări drastice de preț, dar acesta se numără printre cele fruntașe.

Europa reprezintă regiunea responsabilă pentru două treimi din producția mondială de ulei de măsline și, în același timp, este un consumator important. În ultimul an, prețul unui litru de ulei de măsline s-a dublat din cauza secetei care a afectat măslinii din principalele țări producătoare.

Citește și: Românii au reușit să fenteze sistemul și de această dată. Au cumpărat zeci de baxuri de ulei cu 1 ban litrul de la Kaufland, folosind adrese de email diferite

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Capital.ro
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Anunțul zilei! Ai 6 luni la dispoziție să soliciți mai mulți bani de la Guvern
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
WhatsApp, în mare pericol. Datele personale pot fi furate
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Apar noi ajutoare pentru persoanele cu dizabilități: Ministrul Muncii „Pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent.”
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Împărați Constantin și Elena: Pomană pentru cei adormiți și ajutor pentru cei în nevoie
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'