Haos la prima şedinţă a Consiliului Local Sector 2. DE CE au fost ANULATE 52 de proiecte

Prima şedinţă ordinară a Consiliului Local Sector 2 din mandatul 2016-2020, în afara celor organizatorice şi de constituire a Consiliului, a debutat ca un fiasco. Toate cele 52 de proiecte incluse pe ordinea de zi au fost ANULATE, după ce primarul Mugur Toader Mihai (PSD) şi viceprimarul Dan Cristian Popescu (PSD) s-au contrat pe marginea ordinii de zi, cel dintâi părăsind sala de şedinţe, fiind urmat şi de directorii din primărie. 

18 aug. 2016, 16:15

Prima şedinţă a Consiliului Local Sector 2 în care ar fi trebuit să se discute, joi după-amiază, nu mai puţin de 52 de proiecte a fost ANULATĂ. Încă din debutul şedinţei, viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu a anunţat că intenţionează să schimbe ordinea de zi propusă de primarul social-democrat Mugur Toader Mihai. Concret, vicele a precizat că ar dori să fie retrase de pe ordinea de zi aproape două treimi din proiecte pe motiv că consilierii locali ar avea nevoie de mai mult timp pentru a studia documentele.

„Propun schimbarea ordinii de zi din mai multe considerente. În două săptămâni de mandat de viceprimar am constatat mai multe deficienţe în activitatea comisiilor…Propun ca, de acum înainte, comisiile să funcţioneze în mod real adică proiectele să fie discutate cum trebuie în comisii, iar consilierii să fie mult mai avizaţi…Consiliul trebuie să-şi intre în drepturi şi să conducă această primărie…Pentru a asigura accesul consilierilor locali la informaţii propun scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor 5,6,7,13,18,20,21,22, plus PUD-urile de la punctul 24 la punctul 52. Nu vreau să înţelegeţi că este un vot de blam, dar consider că trebuie să avem înţelegere până la cele mai mici detalii”, şi-a motivat viceprimarul Dan Cristian Popescu propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a proiectelor menţionate. Neoficial, consilierii prezenţi în sală spun că astfel de scene vor mai avea loc, cunoscute fiind şicanele dintre vicele şi primarul Sectorului 2. De altfel, în campania electorală din acest an, viceprimarul şi primarul au fost contracandidaţi luptând pentru fotoliul de edil, cel dintâi candidând din partea PNL, iar cel de-al doilea din partea PSD. 

Primarul către viceprimarul Sectorului 2: „NU puteţi dumneavoastră să vă asumaţi proiectele mele”

În replică, edilul Sectorului 2 Mugur Toader Mihai a susţinut că ordinea de zi poate fi modificată doar la propunerea iniţiatorului, respectiv a sa în cazul de faţă. „Voi retrage doar punctul 14 de pe ordinea de zi, în calitate de iniţiator. Este singurul proiect care poate fi amânat. În rest, NU retragem niciun punct de pe ordinea de zi”, a comentat primarul care a adăugat că proiectele ce urmau să fie supuse votului Consiliului Local Sector 2 au fost publicate în termenul legal pentru a putea fi studiate de către consilieri. 

„Eu vreau să rămână punctul 14 pe ordinea de zi. Mi-l asum eu cu riscul de a plagia”, a răspuns viceprimarul Popescu, moment în care a început rumoarea în sală. „Se pare că orice s-ar propune, vicele va fi contra”, „Indiferent ce se propune, vicele nu va fi de acord”, comentau consilierii prezenţi în sală.

„Domnule viceprimar, suntem în faţa a 100 de oameni. Punctul 14 este un proiect iniţiat de primarul Sectorului 2 şi numai primarul Sectorului 2 îl poate retrage. NU puteţi dumneavoastră să vă asumaţi proiectele mele”, a conchis primarul. Punctul 14 de pe ordinea de zi prevedea desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local Sector 2 ce vor face parte din Comisia pentru vânzarea spaţiilor comerciale sau de prestări servicii de pe raza Sectorului 2. Aceasta este singura comisie unde reprezentanţii sunt plătţi cu jumătate din indemnizaţia primarului, respectiv cu suma de 2.400 lei de persoană. „Nu aş fi scos punctul 14 dacă nu forţau scoaterea tuturor celorlalte proiecte”, a explicat edilul pentru RomaniaTV.net

Conform prevederilor legale în vigoare, retragerea anumitor proiecte de pe ordinea de zi se face cu acordul iniţiatorului, iar în cazul în care ordinea de zi nu este votată şedinţa de Consiliu Local se suspendă iar consilierii pierd indemnizaţia cuvenită. 

Primarul şi directorii din Primăria Sector 2 au părăsit sala de şedinţe

Ulterior, ordinea de zi a fost supusă votului Consiliului Local, cu modificarea propusă de primar de retragere a punctului 14, însă ea nu a fost votată (7 consilieri au votat pentru, 11 împotrivă şi 7 s-au abţinut de la vot). „Propun şedinţă de îndată cu ordinea de zi propusă de mine! Propun vot cu ridicarea de mână! Haideţi!”, i-a încurajat viceprimarul Popescu pe colegii săi de partid în timp ce primarul, preşedintele de şedinţă, secretarul de Consiliul Local Sector 2 şi directorii de specialitate din primărie părăseau sala de şedinţe. „Aştept propuneri pentru numirea unui nou preşedinte de şedinţă”, a strigat viceprimarul rămas în sală doar cu consilierii PNL şi o parte din cei de la USB (Uniunea Salvaţi Bucureştiul) şi de la UNPR (Uniunea Naţională pentru Progresul României). 

După ce s-a solicitat o pauză de consultări între liderii de grupuri politice, şedinţa de Consiliu Local Sector 2 a fost amânată pentru o dată ulterioară, astfel că toate cele 52 de proiecte de pe ordinea de zi au rămas în stand-by deocamdată. „E păcat că nu am putut discuta punctual pe proiecte. Eu o să-mi fac datoria şi o să convoc în continuare Consiliul Local, o să repun proiectele pe ordinea de zi şi las la latitudinea consilierilor să le voteze sau să nu le voteze„, a precizat pentru RomaniaTV.net edilul Sectorului 2.  O nouă dată vehiculată pentru şedinţa Consiliului Local Sector 2 este 1 septembrie 2016.