Haos pe aeroportul Otopeni. Motivul pentru care zeci de zboruri sunt anulate: „În momentul de faţă, suntem depăşiţi”

Haos pe aeroportul Otopeni. Atât companiile aeriene, cât şi cele care se ocupă cu bagajele şi actele pasagerilor, se confruntă cu o criză uriaşă de personal. Dacă unii angajaţi au fost disponibilizaţi în pandemie, alţii au plecat singuri şi s-au orientat spre alte meserii.

13 iun. 2022, 15:45
Haos pe aeroportul Otopeni. Motivul pentru care zeci de zboruri sunt anulate: „În momentul de faţă, suntem depăşiţi”
Haos pe aeroportul Otopeni

Haos pe aeroportul Otopeni. Dacă toată lumea s-a bucurat că nu mai există restricţii de călătorie, iar pasagerii pot merge oriunde în vacanţă, ei bine, se pare că domeniul aviaţiei se confruntă cu o mare problemă: lipsa de personal.

Citeşte şi: Planurile de vacanță ale românilor au rămas în aer. Sute de zboruri ale companiilor aeriene au fost anulate în plin sezon

Raportat la volumul de zboruri pe care îl avem acum suntem undeva la un minus de 10 la sută. Sunt paliere orare în decursul unei zile când sunt foarte multe aterizări şi decolări într-un interval foarte scurt de timp şi nu ai nici personal suficient, nici echipamente suficiente astfel încât să îi mulţumeşti pe toţi şi să poţi să faci o debarcare în timp.

Piaţa, în următorii doi, trei ani nu sună deloc bine. Cel puţin din punctul de vedere al forţei de muncă în România. Pasagerii nu vor beneficia de condiţii optime în aeroport, în sensul că vor avea întârzieri, i-aş ruga să ne înţeleagă pentru că nu este vina noastră, exclusiv. Pur şi simplu, în momentul de faţă, suntem puţin depăşiţi”, susține Cătălin Ilie, firmă handling, la Observator.

Haos pe aeroportul Otopeni

Cea mai mare aglomeraţie de pe aeroport este înregistrată dimineaţa, între orele 5 şi 8, când ajung pe aeroport chiar şi peste 10 mii de pasageri, cu tot atâtea bagaje de procesat de către firmele de handling.

În primele cinci luni ale acestui an, aeroportul Henri Coandă din Otopeni a fost tranzitat de 4,1 milioane de pasageri. Un volum de trei ori mai mare faţă de 2021 şi apropiat de perioada de dinainte de pandemie. Angajaţii din aviaţie au devenit, însă, prea puţini pentru un număr atât de mare de călători. Cele mai mari probleme sunt la firmele de handling.

Ce vedeţi la zona de check-in, agenţii de boarding, cei care fac manipularea bagajelor de la avioane până la benzile de bagaje sunt angajaţii companiilor de handling. Există un deficit de personal de 30-40 la sută.”, susține George Dorobanţu, director general al CNAB, conform sursei citate.

Criza angajaţilor din aviaţie are, însă, dimensiuni şi mai mari la nivel european. „Cotrolori de trafic, agenţi de securitate, de operare la sol, manipulatori de bagaje – pe toate aeroporturile din lume. Din păcate, este un aspect care ne afectează şi pe noi, toate companiile aeriene”, a precizat Zsuzsa Trubek, Corporate Communications Manager Wizz Air.