Harold Ramis, regizorul filmului „Ziua cârtiţei”, a murit. Avea o boală rară

Harold Ramis, cunoscut pentru filme precum "Vânătorii de fantome" şi "Ziua cârtiţei", a decedat luni, în locuinţa sa din Chicago, la vârsta de 69 de ani, din cauza unor complicaţii provocate de o boală vasculară rară.

26 feb. 2014, 07:29
Harold Ramis, regizorul filmului „Ziua cârtiţei”, a murit. Avea o boală rară

Harold Ramis, regizorul filmului „Ziua cârtiţei”, a murit.” Anunţ cu tristeţe că vestea este adevărată. (Ramis, n.r.) a încetat din viaţă în urma unor complicaţii provocate de o vasculită inflamatorie autoimună”, a declarat Chris Day, purtător de cuvânt pentru United Talent Agency, din Los Angeles.

Harold Ramis a interpretat rolul parapsihologului Egon Spengler din seria „Vânătorii de fantome/ Ghostbusters” (1984 şi 1989), de Ivan Reitman, în care a jucat alături de Bill Murray şi Dan Aykroyd.

Citeşte şi:

NICOLAE HERLEA a murit

Regizor, actor şi producător, Harold Ramis şi-a petrecut copilăria în Chicago şi a absolvit Universitatea Washington din St. Louis.

Şi-a făcut debutul în lumea filmului în calitate de coscenarist al comediei de succes „National Lampoon’s Animal House” (1978). Cunoscut pentru umorul său subtil, Ramis a scris scenarii pentru diverse comedii, pentru a debuta apoi ca regizor, cu filmul „Pădurea snobilor/ Caddyshack” (1980), despre cercul elitist şi snob al jucătorilor de golf. În 1993, a produs şi regizat filmul „Ziua cârtiţei”, în care Bill Murray interpretează rolul unui prezentator al ştirilor meteo, blestemat să trăiască mereu aceeaşi zi.

De asemenea, Harold Ramis a regizat filmul „Cu naşu’ la psihiatru” (1999) şi continuarea acestuia, „Naşul stresat” (2000) – în care Robert de Niro interpretează un mafiot cu crize de anxietate, care se vede nevoit să apeleze la serviciile unui psiholog (Billy Crystal).

De-a lungul carierei, Harold Ramis a fost distins cu The American Comedy Award, The British Comedy Award şi un premiu BAFTA pentru scenariu, pe care l-a împărţit cu Danny Rubin, pentru filmul „Ziua cârtiţei”.