Harta FERICIRII în Europa. Cât de satisfăcuţi de viaţa lor sunt românii

Chiar dacă au rate la bănci, salarii mici sau nu au locuri de muncă, românii se declară mai fericiţi decât media cetăţenilor Uniunii Europene.

19 mart. 2015, 16:20

Eurostat a publicat un clasament al satisfacţiei în viaţă cu ocazia Zilei Mondiale a Fericirii, sărbătorită pe 20 martie.

Satisfacţia faţă de calitatea vieţii este influenţată de factori precum situaţia financiară, starea socială, vârsta, sănătatea sau aşteptările de la viaţă.

Eurostat a realizat un clasament al ţărilor europene în funcţie de satisfacţia pe care o au în viaţă proprii cetăţeni. 

Media mulţumirii faţă de propria viaţă în Uniunea Europeană este de 7,1 puncte. România se plasează deasupra acestei medii cu 7,2 puncte, peste ţări precum Franţa, Cehia sau Croatia sau Spania.

Românii sunt cu atât mai mulţumiţi de viaţă cu cât sunt mai tineri, între 16 şi 24 de ani, nivelul de satisfacţie este de 8 puncte, scade la 7,4 puncte, între 35 şi 50 de ani, iar la vârsta de peste 75 de ani, coboară la 6,2 puncte, cu mult sub media naţională.

Ţările cu cei mai fericiţi oameni sunt Danemarca, Finlanda şi Suedia, cu o medie de peste 8 puncte. Cei mai nemulţumiţi europeni de viaţa lor sunt bulgarii, cu 4,8 puncte, urmaţi de greci, unguri şi portughezi, cu câte 6,2 puncte.