HARTA indicelui de confort termic. Aer irespirabil în sudul şi estul ţării

Un nou val de caniculă a pus stăpânire pe România pentru încă două zile. Astfel că marţi şi miercuri temperaturile vor fi foarte ridicate, iar disconfortul termic foarte accentuat, mai ales în sudul şi estul ţării. 

21 iun. 2016, 11:21
HARTA indicelui de confort termic. Aer irespirabil în sudul şi estul ţării

La ora 14:00 în România, în estul şi sudul ţării aerul este irespirabil. Indicele de confort termic a depăşit 80 de unităţi, ceea ce indică o stare accentuată de disconfort.

La Giurgiu şi Hârşova, indicele de confort termic a atins pragul critic de 84 de unităţi, la Zimnicea, Feteşti, Tulcea şi Cernavodă s-a ajuns la 83 de unităţi, în timp ce în celelalte judeţe din sudul şi estul ţării indicele de confort termic se menţine în jurul valorilor de 80-81 de unităţi.

Şi judeţul Mureş din vestul României se confruntă cu o creştere accentuată a disconfortului termic, indicele de confort ajungând în unele localităţi din judeţ la pragul critic de 84 de unităţi.

În Bucureşti, indicele de confort termic este de 80 de unităţi la Băneasa, 81 de unităţi la Afumaţi şi 82 de unităţi la Filaret.

Indicele de temperatură-umezeală (ITU) este construit pe baza temperaturii aerului şi a umidităţii relative, ca o măsură a confortului termic resimţit de organismul uman. Prin construcţie, acest indice este adimensional. Umiditatea relativă reprezintă raportul dintre tensiunea actuală a vaporilor de apă şi tensiunea maximă a vaporilor de apă, exprimat procentual. În mod normal, ca proces fiziologic, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.

Pragul critic este de 80 de unităţi. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.