Harta PUTERILOR MILITARE AERIENE: Pe ce loc se află ROMÂNIA

O hartă a flotilelor aeriene militare pe care le deţin ţările de pe glob a fost publicată de către Business Insider. Din studiul hărţii a rezultat că, de departe, Statele Unite ale Americii deţin cele mai multe aparate militare de zbor, numărul acestora fiind de aproximativ 13.000.

29 ian. 2015, 10:54

Utilizatorul whiplashoo21, al reţelei de socializare Reddit, care admistrează site-ul specializat în crearea hărţilor, Map Chart, a întocmit o hartă care oferă numărul total de aparate militare de zbor de care dispune fiecare ţară, scrie Business Insider.

Consultând această hartă se poate observa că SUA sunt de departe puterea mondială dominantă a armatei aerului, cu aproximativ 13.000 de asemenea aparate de zbor.

Comparativ, China şi Rusia – următoarele mari puteri militare aeriene ale lumii au fiecare între 2.000 şi 3.000 de vehicule aparate de zbor militare.

Harta prezentată de Business Insider se referă numai la numărul de aparate de zbor, informaţie care nu este suficientă pentru a evalua şi din punct de vedere calitativ forţa  militară aeriană a ţărilor respective. Pentru asemenea măsurători este necesar să se ia în calcul şi factori suplimentari, cum ar fi numărul şi locaţia bazelor militare aeriene din lume, deoarece aceste baze sunt foarte importante pentru eventuala prezenţă, staţionare, a aviaţiei militare americane în baze din diferite ţări din lume.

Nu în ultimul rând, harta nu face diferenţe nici între fabricanţi, modelele sau vechimea aparatelor militare de zbor din fiecare ţară.

Pe această hartă colorată în diferite culori, România ocupă penultimul loc, cu o flotilă aeriană militară cuprinsă între 101 şi 300 de aparate de zbor .