Harta preţului la gaze de la 1 aprilie. Diferenţe uriaşe între regiunile ţării

Modificarea tarifelor de distribuţie ale gazelor de la 1 aprilie a adus cu sine şi o modificare de amploare a preţului gazelor pe care îl plătesc românii. Sudul ţării va plăti mult mai puţin decât nordul. 

07 apr. 2015, 10:39

Preţul gazului, fără TVA, pe care îl plăteşte un client E.ON, de la 1 aprilie, este de 118 lei/MWh, scrie economica.net. Tot de la 1 aprilie, un abonat GDF Suez Energy Romania plăteşte 102 lei/MWh, fără TVA, potrivit informaţiilor oferite de preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Astfel, diferenţa între preţul plătit de un român din sudul ţării(Muntenia, Dobrogea, Oltenia) şi unul din nord(Transilvania, Moldova, Maramureş şi Banat) este de aproape 16%.

Citeşte şi ANRE: Preţurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici vor scădea, în medie, cu 3,9% de la 1 aprilie

Până la 1 aprilie, preţul final al gazelor era destul de apropiat între regiuni, 112-113 lei MWh la GDF Suez şi circa 116 lei/MWh la E.ON.

La 1 aprilie, ca urmare a ajustării unor tarife specifice, preţul final al gazului pentru clienţii GDF Suez a fost scăzut de către ANRE cu 9%, în timp ce clienţilor casnici ai E.ON li s-a majorat preţul cu 1,5%.

Diferenţierea substanţială de preţ între nord şi sud a fost făcută ca urmare a ajustării negative cu 20% a tarifelor de distribuţie pentru GDF Suez şi a menţinerii tarifelor de distribuţie pentru E.ON, dar şi a modificării tarifelor de furnizare pentru cele două companii,, ca urmare a eliminării cote de import, potrivit lui Havrileţ.

Continuarea pe economica.net.