Harta puterii în teritoriu: Cum şi-au împărţit prefecţii PSD, PNL şi UDMR

PSD ar putea avea 20 de prefecți, PNL - 18, iar UDMR - 4, spun surse politice, după o şedinţă maraton a Coaliţiei de guvernare. Prefectura Cluj, intens disputată, a fost câştigată de PNL.

13 dec. 2021, 19:38
Harta puterii în teritoriu: Cum şi-au împărţit prefecţii PSD, PNL şi UDMR

Harta puterii în teritoriu:

Liderii coaliției de guvernare PNL PSD UDMR au decis, luni, într-o ședință, că PSD va avea 20 de prefecți, PNL – 18, iar UDMR – 4, spun surse politice.

Harta puterii în teritoriu: Faţă de prima variantă a negocierilor, în care PSD avea 21 de posturi de prefect, PNL a câştigat un post, respectiv Prefectura Cluj, funcţie intens disputată.   Lista negociată între partide este următoarea:

Alba – PNL

Arad – UDMR

Argeș- PNL

Bacău – PSD

Bihor – PNL

Bistrița-Năsăud – PSD

Botoșani – PNL

Brașov – PNL

Brăila – PSD

Buzău – PNL

Caraș-Severin – PSD

Călărași – PNL

Cluj – PNL

Constanța – PNL

Covasna – UDMR

Dâmbovița – PSD

Dolj – PSD

Florin Cîţu: Nu la coaliţie se face bugetul. Există resurse şi capacitate în Guvern. Dacă e nevoie, Parlamentul lucrează şi după 25 decembrie
Galați – PSD

Giurgiu – PSD

Gorj – PNL

Harghita – UDMR

Hunedoara – PNL

Ialomița – PSD

Iași – PSD

Ilfov – PSD

Maramureș – PNL

Mehedinți – PSD

Mureș – PNL

Şedinţă a Coaliţiei PSD – PNL – UDMR. Ciolacu, despre bugetul pe 2022: Va fi adoptat până pe 24 decembrie, ori la sfârşitul lui ianuarie într-o sesiune extraordinară a Parlamentului
Neamț – PSD

Olt – PNL

Prahova – PSD

Satu Mare – PSD

Sălaj – UDMR

Sibiu – PNL

Suceava – PNL

Teleorman – PNL

Timiș – PSD

Tulcea – PSD

Vaslui – PNL

Vâlcea – PSD

Vrancea – PSD

București – PSD

Guvernul Nicolae Ciucă va discuta despre extinderea atribuțiile exercitate de Secretariatul General al Guvernului. Structura, condusă de Marian Neacșu din partea social-democraților, propune Executivului să primească mai multă putere de decizie în domenii precum PNRR și contestarea legilor la CCR.

Propunerile Secretariatului General al Guvernului:

1. Să coordoneze activitatea „unităților de politici publice din ministere”.

2. Să coordoneze și să implementeze „proiectele de asistență tehnică și investiții aferente măsurilor de reformă a administrației publice din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență aflate în aria de responsabilitate a Secretariatului General al Guvernului”.

3. Să exercite exercita atribuții de „autoritate publică tutelară” pentru operatorii economici la care reprezintă statul în calitate de acționar: Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ – S.A., Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ – S.A. Mediaș

4. Să asigure aplicarea prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice

5. Să asigure îndeplinirea procedurilor în vederea sesizării de către Guvernul României a Curții Constituționale pentru exercitarea controlului de constituționalitate anterior promulgării legilor.

6. Să îndeplinească atribuțiile de autoritate publică responsabilă pentru aspectele care țin de securitatea infrastructurilor critice naționale și europene din sectorul energetic, aflate în competența ”Transelectrica”, „Transgaz“, precum și de sectorul de securitate națională aflat în competența Societății Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

7. Să fie eliminată limita maximă de 3 secretari generali adjuncți care îl pot ajuta în activitate pe șeful SGG.