Harta României devine portocalie. ANM anunţă noi coduri de fenomene periculoase

Meteorologii au emis, duminică, o avertizare cod galben şi cod portocaliu şi anunţă precipitaţii abundente în cea mai mare parte a ţării. Se vor înregistra, de asemenea, vijelii şi grindină.

25 iun. 2023, 10:25
Harta României devine portocalie. ANM anunţă noi coduri de fenomene periculoase
Avertisment de la ANM, vine urgia! Cod portocaliu de poli torenţiale în aproape jumătate de ţară!

Potrivit ANM, în perioada 25 iunie, ora 10 – 26 iunie, ora 10, în cea mai mare parte a ţarii, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

”Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, a transmis ANM.

Extreme meteo în România! Furtuni, vijelii puternice și grindină după temperaturi sufocante
Meteorologii anunţă şi cod portocaliu, în intervalul 25 iunie, ora 11 – 26 iunie, ora 04. ”Pe parcursul zilei la munte, în centrul şi sud-estul ţării, iar seara şi noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50…60 l/mp”, a mai transmis ANM.

Cod roşu de furtuni violente, cu debit uriaş de apă, vijelii şi grindină

ANM-Avertizare-generala-T0-230625095934

PROGNOZA METEO LUNI Regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale perioadei, astfel maximele se vor încadra între 24 și 31 de grade, iar cele minime între 8 și 21 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, ploi de scurtă durată și descărcări electrice, în prima parte a intervalului, pe arii în general restrânse îndeosebi în sud, sud-vest și la munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua local în estul țării, în Carpații Meridionali și în sudul Banatului. BUCUREȘTI Cerul va fi variabil, cu unele înnorări la începutul intervalului când vor mai fi ploi de scurtă durată, dar slabe cantitativ și posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, în creștere ușoară față de ziua anterioară va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade.

PROGNOZA METEO MARTI Vremea va deveni călduroasă local în sudul și sud-estul țării, în timp ce, în restul zonelor, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale perioadei; astfel că maximele vor fi cuprinse între 22 și 31 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și la începutul nopții când local în jumătatea nodică a țării și pe arii restrânse în rest vor fi averse, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe suprafețe restrânse se vor înregistra cantități de apă însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în timpul ploilor. Temperaturile minime se vor încadra în general între 12 și 19 grade. BUCUREȘTI Vremea va deveni călduroasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 17…18 grade.

PROGNOZA METEO MIERCURI Vremea se va răcori față de ziua anterioară în toate regiunile, mai semnificativ însă în regiunile centrale, sudice și estice. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi averse și descărcări electrice, în nordul, centrul, estul și sud-estul țării și pe arii restrânse în rest. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări temporare la munte, iar în prima parte a intervalului local în sud și sud-vest și pe suprafețe mici în rest, dar de scurtă durată și în timpul ploilor. Tempeaturile maxime se vor încadra între 18 și 26 de grade, iar cele minime între 10 și 18 grade, mai scăzute în depresiuni. BUCUREȘTI Cerul va fi temporar noros și îndeosebi în prima parte a intervalului vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade, iar cea minimă de 14…15 grade.

PROGNOZA METEO DE JOI PANA SAMBATA Vremea se va încălzi treptat, devenind spre sfârșitul intervalului călduroasă în zonele de câmpie. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată în nord, centru și nord-est, la deal și la munte, iar spre sfârșitul intervalului în sud-vest.