Harta TERORISMULUI. Cele mai vulnerabile ţări la un atac al Statului Islamic şi Al-Qaida. Ce scor are România

Ţări occidentale, inclusiv Franţa şi Germania, au un risc extrem de ridicat de a se confrunta, în viitorul apropiat, cu cele mai grave ameninţări teroriste din partea grupării Statul Islamic şi a Al-Qaida, precum şi a susţinătorilor acestora. Nici România nu este "ferită" de un eventual atac terorist islamist.

18 iul. 2015, 10:29

Ţări occidentale cum ar fi Franţa, Germania sau Australia sunt printre cele mai expuse la ameninţări teroriste din partea grupărilor islamiste Stat Islamic şi Al-Qaida, precum şi a susţinătorilor acestora.

Compania Aon, care se ocupă cu managementul de risc terorist, a făcut un raport despre aceste pericole reale, care deja s-au materializat în unele ţări occidentale, ca Franţa, care a fost atacată la începutul anului de astfel de terorişti – masacrul din redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Aon a realizat şi o hartă a riscului violenţei politice şi a terorismului islamist. Potrivit acestei hărţi şi raportului Aon, anul acesta, trei ţări – Franţa, Germania şi Australia – sunt cel mai mult expuse riscului unor atacuri teroriste islamiste, comparativ cu anul trecut.

La rândul lor, nouă ţări, inclusiv Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Irlanda şi Norvegia prezintă risc ridicat de ameninţări teroriste, pe de-o parte, din cauza creşterii influenţei grupării islamiste autointitulate Statul Islamic al Irakului şi Levantului (ISIS), care urmăreşte să facă un califat în Siria şi Irak, iar pe de alta, a activităţilor teroriste ale gupărilor afiliate Al-Qaida şi ale altor susţinători ale acestora.

În ceea ce priveşte Estonia, ţară care a aparţinut fostei URSS, ca şi celelalte două republici baltice, riscul cel mai mare pentru aceasta vine din partea Rusiei, care şi-ar dori să o reintegreze în Rusia de astăzi.

O altă ţară vulnerabilă la terorism, Marea Britanie, are un rating de risc de 2 – acelaşi ca şi în 2014, după cum indică harta terorismului. De asemenea, potrivit datelor Aon, România are la rândul ei un rating de risc de 2.

Atentatele din Franţa au zguduit lumea

Dintre cele nouă ţări citate, trei au trăit deja experienţa terorismului. În data de 17 ianuarie 2015, 17 persoane au fost ucise în timpul teribilelor atacuri ale islamiştilor la Paris, când doi fraţi având legături cu gruparea Al-Qaida au luat cu asalt redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo, unde au ucis 12 jurnalişti, inclusiv pe directorul publicaţiei.

Capitala franceză a trăit atunci trei zile de teroare, când un complice al fraţilor Said şi Cherif Kouachi, Amedy Coulibaly, a luat ostatici într-un supermarket evreiesc, atac armat ce s-a soldat cu patru morţi. Acelaşi terorist ucisese şi o poliţistă din Paris, cu o zi înaintea atacului de la supermarket.

În decembrie, în 2014, iranianul Haron Monis, un cleric autoproclamat, a luat câţiva ostatici în Sydney (Australia), în Lindt Cafe şi s-a lăudat că este membru al grupării jihadiste Stat Islamic.

În februarie, 2015, după numai câteva săptămâni după tragedia de la Paris care a zuguduit întreaga lume, un bărbat înarmat a ucis un regizor care participa la o dezbatere libeă, într-o cafenea. Artistul suedez Lars Vilks, care desenase o caricatură a Profetului Mohamed  înfîţişându-l ca pe un câine, în 2007, participa la această dezbatere, când Finn Norgaard, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis de terorist. După numai câteva ore de la acest atac, acelaşi terorist îl omora pe Dan Uzan, un bodyguard de 37 de ani, care asigura securitatea la o reuniune iudaică.

Aon Risc Solutions – agenţia de management al riscului global care le oferă clienţilor săi rapoarte de risc, avertizează că „nu va mai trece prea mult timp” până când vor izbucni conflicte armate şi în zona Rusiei, având în vedere acţiunile sale militare (în estul Ucrainei, n.r.) şi cheltuieli uriaşe pe care le face pentru dotarea armatei sale.

Tunisia, este cel mai recent exemplu de risc al terorismului, după atacurile de la Muzeul Bardo, din Tunis, în martie, unde 21 de turişti străini au fost ucişi, iar la începutul lunii iulie, de pe plaja a două hoteluri dintr-o staţiune de la mare, unde peste 40 de turişti au fost ucişi de terorişti ai Statului Islamic.

Chiar dacă, la nivel global, s-a înregistrat o scădere a rating-ului de risc, pericolul actelor teroriste s-a acutizat în câteva dintre ţările lumii, mai ales în cele occidentale.

În total, la ora actuală, în 21 de ţări riscul de terorism şi violenţă politică a scăzut, iar America de Sud are cele mai bune rezultate în acest sens.

Cele 21 de ţări cu risc de atacuri teroriste, potrivit Aon sunt, în ordine alfabetică: Albania, Bangladesh, Barbados, Bhutan, Brazilia, Costa Rica, Croaţia, Cuba, Cehia, Egipt, Fiji, Guyana, Honduras, Kârgîstan, Mauritania, Mongolia, Maroc, Mozambic, Panama, Tunisia şi Uzbekistan.

Potrivit Aon, Lesotho, Arabia Saudită, Tanzania şi Ucraina s-ar afla, de asemenea, în mare pericol de atentate teroriste. Acelaşi raport plasează Germania, anul acesta, în categoria de risc de la 1 la 2.