Harta Terorismului Mondial: Europa a fost lovită crunt. Zeci de mii de morţi în toată lumea

Atentatele de la Bruxelles, atentatul de la Nisa sau cel din Orlando, SUA – sunt doar câteva dintre evenimentele care au dat naștere unei statistici negre. Numărul deceselor provocate de atacuri teroriste au crescut în 2015, în țările membre OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), cu 650%, față de anul anterior.

21 nov. 2016, 11:05
Harta Terorismului Mondial: Europa a fost lovită crunt. Zeci de mii de morţi în toată lumea

La nivel mondial, numărul deceselor provocate de terorism a scăzut cu 10% în perioada amintită, dar chiar și așa rămâne la cote alarmante: 29.376.  21 din cele 34 de state ale OECD au suferit cel puțin un atac terorist în anul 2015, cele mai multe decese înregistrându-se în Turcia și Franța, arată raportul Global Terrorism Index, întocmit de Institute for Economics and Peace (IEP).

În octombrie 2015, spre exemplu, un dublu atentat sinucigaș a ucis 103 persoane în timpul unui miting al opoziției turce, în apropierea gării centrale din Ankara. Atacuri sângeroase au avut loc în această țară și în 2016, însă, unele dintre cele mai grave fiind cel comis în zona de sosiri a aeroportului internațional Atatürk din Istanbul. Atunci, 44 de persoane au murit și alte 239 au fost rănite.

Franța, țară unde în ultimii 14 ani numărul deceselor provocate de terorism a fost în medie de unul pe ani, a trăit un șoc major chiar în primele zile ale anului 2015. Pe 7 ianuarie, în Paris, a avut loc un atentat împotriva revistei de satiră Charlie Hebdo. Doi atacatori mascați și înarmați, identificați apoi ca frații Cherif și Said Kouachi, au pătruns în redacție și au început să tragă, ucigând 12 persoane.

În noiembrie 2015, Parisul se confrunta, din nou, cu un val de atentate care au vizat restaurante, o sală de concerte (Bataclan) și zona adiacentă Stade de France. În total, 130 de oameni și-au pierdut viața, iar alte câteva sute au fost rănite în atacurile revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. În 2016, Franța a fost din nou îndoliată, de data aceasta chiar de ziua națională. Pe 14 iulie, un camion condus de Lahouaiej Bouhlel a lovit din plin mulțimea adunată la Nisa pentru a vedea focurile de artificii.

Atacul a dus la moartea a 86 de persoane și rănirea altor 430. Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul, dar anchetatorii francezi susțin, totuși, că nu au descoperit o legătură clară între organizația jihadistă și Bouhlel. Germania, victima terorismului pentru prima dată în aproape zece ani Între țările OECD cele mai afectate de atacurile teroriste în anul 2015 și începutul lui 2016, SUA se află pe locul al treilea, după Turcia și Franța.

Cel mai grav a fost tragicul atac armat din clubul Orlando, în urma căruia 50 de persoane și-au pierdut viața. Pentru prima dată din 2007, Germania a înregistrat, anul trecut, decese cauzate de terorism. Violent fost atentatul din iulie 2016, când un tânăr afgan de 16 ani, înarmat cu un topor și un cuțit, a urcat la bordul unui tren regional și a început să atace pasagerii. O persoană a murit, iar alte 10-15 au fost rănite. De altfel, Belgia a apărut și ea, recent, în statistica terorismului.

În dimineața zilei de 22 martie 2016 trei explozii s-au produs în Bruxelles: două la Aeroportul Zaventem din nord-estul capitalei și a treia, la distanță de o oră, în stația de metrou Maelbeek, în apropiere de sediul Uniunii Europene. 35 de oameni au murit atunci, iar peste 300 au fost răniți. Aproape 30.000 de oameni uciși în 2015, în atacuri teroriste La nivel mondial însă, potrivit Global Terrorism Index, numărul total al atacurilor și deceselor provocate de terorism a scăzut în 2015 cu 10%, la 29.376. Chiar și așa, 2015 a fost al doilea cel mai „negru” an din ultimii 16. Pe prima poziție rămâne anul 2014, când 93 de țări s-au confruntat cu atacuri teroriste, iar 32.765 de oameni și-au pierdut viața, scrie vocea.biz.