Hărţuirea cibernetică, pericol real pentru elevi. Cum se ajunge de la batjocura virtuală la bătaia din stradă

Violenţa din mediul virtual se transpune şi în viața reală. Cei mai afectaţi sunt adolescenţii, care petrec ore bune pe internet, iar apoi adoptă un limbaj şi un comportament libertin şi în colectivitate.

01 feb. 2015, 12:36
Hărţuirea cibernetică, pericol real pentru elevi. Cum se ajunge de la batjocura virtuală la bătaia din stradă

Psihologii atrag atenţia că navigarea intensă pe internet şi petrecerea a prea mult timp în mediul virtual este unul dintre motivele pentru care vedem tot mai des elevi care îşi împart pumni, fac glume morbide sau îşi aduc injurii.

Fenomenul numit Cyber-bullying – hărţuire cibernetică – defineşte diverse forme de abuz psihologic, asemănător cu hărţuirea convenţională, dar comunicată prin Internet. Cyber-bullying-ul poate include printre altele batjocorirea repetată a unei persoane, trimiterea de mesaje text obscene prin intermediul Internetului, trimiterea de conţinut obscen şi ofensator pentru a intimida pe cineva, folosirea de conţinut obscen în timpul convorbirilor online, ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, conţinând informaţii umilitoare, trimiterea de ameninţări sau publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauză.

Citeşte şi Te enervează Facebook? A apărut o nouă reţea de socializare

Apoi de la mesajele transmise online între colegi, până la îmbrâncelile şi bătaia în şcoală nu mai e decât un pas.

Violenţa poate să apară practic de la 6, 7 luni, deci are forme incipiente. Dacă mergem în partea cealaltă, a elevilor, în momentul de faţă social media, Facebook-ul, este un mediu în care, de multe ori, apar primele forme de violenţă. Apoi aceste tensiuni se transferă în viaţă reală„, spune Mihai Pop, de la Asociaţia PATRIR Cluj, pentru citynews.ro.

Citeşte şi Ce a păţit o TÂNĂRĂ de 20 de ani după ce s-a DESPĂRŢIT de IUBITUL ei: S-a răzbunat pe mine FOTO

Concret, spun specialiştii, atât părţile pozitive, cât şi cele negative din mediul virtual se reflectă într-o oarecare măsură în viaţa reală. Violenţa verbală în rândul tinerilor a înregistrat o creştere îngrijorătoare în ultima perioadă, mai spun specialiştii.