Hărţuirea în spaţiul virtual a jurnaliştilor se propagă la scară mondială

Hărţuirea online a jurnaliştilor - întreprinsă de către indivizi sau orchestrată de către guverne autoritare - ''se propagă la scară mondială'' şi sunt vizate îndeosebi femeile, potrivit unui raport publicat joi de organizaţia pentru apărarea presei Reporteri fără Frontiere (RSF), transmite AFP, potrivit Agerpres.

27 iul. 2018, 12:21
Hărţuirea în spaţiul virtual a jurnaliştilor se propagă la scară mondială

Organizaţia neguvernamentală a studiat timp de şase luni zeci de cazuri în 32 de ţări pentru a-şi întocmi raportul, intitulat ”Hărţuirea online a jurnaliştilor: când trolii lansează asaltul”.

”Hărţuirea online este un fenomen ce se propagă la scară mondială şi care constituie în prezent una dintre cele mai grave ameninţări împotriva libertăţii presei”, a declarat Christophe Deloire, secretar general al RSF.

Ţintele preferate ale trolilor sunt ”jurnaliştii de investigaţii care întreprind anchete deranjante pentru regimurile autoritare sau grupări politice sau infracţionale”, potrivit RSF, care estimează de asemenea că ”jurnalistele sunt cel mai mult vizate de hărţuirea online”.

RSF denunţă ”campaniile de ură orchestrate de către regimuri autoritare sau represive, cum este cazul în China, Rusia, India, Turcia, Vietnam, Iran, Algeria şi altele”, dar şi campaniile de hărţuire online ”lansate de către comunităţi de indivizi sau grupuri politice din aşa-zise ţări democratice”.

În concluziile sale, RSF se bazează pe un studiu al grupului de reflecţie britanic Demos, potrivit căruia jurnalismul este un domeniu în care femeile se confruntă cu mai multe insulte decât bărbaţii, deseori ”ameninţări cu caracter sexual şi degradant.