Haşotti: Nu-l vom exclude din PNL pe Sorin Roşca Stănescu

Liderul de grup al senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, la România TV, că liberalii nu-l vor exclude din rândurile lor pe senatorul Sorin Roşca Stănescu, în pofida ultimatumului primit de la preşedintele PSD, Victor Ponta. Haşotti a admis că Roşca Stănescu se comportă mai mult ca un ziarist decât ca un parlamentar, dar a spus că acest lucru nu poate fi invocat ca un argument serios pentru destructurarea USL.

16 mai 2013, 16:52
Haşotti: Nu-l vom exclude din PNL pe Sorin Roşca Stănescu

Haşotti a admis că sunt justificate nemulţumirile PSD faţă de Roşca Stănescu, dar acestea nu sunt suficiente pentru a pune sub semnul întrebării existenţa Uniunii Social-Liberale. „Sorin Roşca Stănescu este mai degrabă ziarsit decât senator şi nu s-a obişnuit cu anumite rigori ale Parlamentului. A făcut nişte declaraţii prea abrupte, dar de aici până a vorbi de ruperea USL… USL este un proiect politic prea important pentru a fi destructurat”, a spus Puiu Haşotti.

Acesta a amintit că şi din partea PSD au existat atacuri la adresa aliaţilor liberali fiind menţionată o declaraţie politică a senatorului Florea Voinea în care erau „atacuri absolut imunde” la adresa a doi miniştri PNL, Mariana Câmpeanu şi Eugen Nicolăescu.

Haşotti a apreciat că premierul Ponta s-a grăbit cu declaraţia făcută joi. „Probabil că premierul a fost un pic cam pripit. N-am să o iau ca pe o ameninţare, ci ca o declaraţie justificată într-o oarecare măsură (…) Nu-l vom exclude pe Roşca Stănescu, după cum nici PSD nu-l va exclude pe senatorul Voinea”, a anunţat liberalul.

Întrebat dacă refuzul excluderii lui Stănescu nu înseamnă că practic PNL îşi asumă responsabilitatea ruperii USL, Haşotti a răspuns: „O ruptură a USL şi-o asumă PSD dacă din cauza lui Sorin Roşca Stănescu se ajunge până aici.”

Victor Ponta s-a declarat nemulţumit de modul în care conducerea PNL a tratat declaraţiile anti-PSD ale senatorului Sorin Roşca Stănescu.

Întrebat dacă este satisfăcut de avertismentul pe care Crin Antonescu i l-a adresat lui Roşca Stănescu, Ponta a răspuns: „Categoric, nu. Este cea mai mare criză a USL de la formare. De altfel, domnul Roşca Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Dacă nu se face nimic, e o invitaţie şi pentru alţi membri PNL să atace PSD şi nu putem merge mai departe împreună”.

Preşedintele PSD le-a dat şi un termen liberalilor pentru o sancţiune mult mai dură la adresa senatorului. „Aştept până luni să existe o delimitare clară, nu aşa, ‘Să nu mai faci!’. Nu i s-a mai spus o dată să nu mai facă? Ce, suntem la şcoală?”, a spus Ponta.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat joi că liberalii dezavuează unele aprecieri făcute de senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu la adresa PSD, arătând că cei care vor mai încălca protocolul USL vor trebui să se despartă de partidul din care fac parte.

„În chip categoric, noi considerăm că oricine mai încalcă într-un chip atât de clar articolul respectiv (n.r. – din protocolul USL) va trebui să se despartă de partidul din care face parte sau din USL”, a afirmat Antonescu, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

El a subliniat că parlamentarii pot exprima opinii, dar nu trebuie să recurgă la atacuri.

Antonescu a declarat că liberalii şi social-democraţii trebuie să facă eforturi pentru redobândirea unei „solidarităţi maxime” aşa cum a existat ea de la înfiinţarea USL.

„Relaţiile în interiorul USL – trebuie să spun că în a doua parte a lunii aprilie şi până la Paşte a survenit o dificultate în interiorul USL legată de aspectele cunoscute serios sau ironic sub numele de coabitare, povestea propunerilor pentru procurorii şefi se cunoaşte foarte bine acest context. Decizia fermă a noastră, a liberalilor şi a partenerilor social-democraţi şi a lui Victor Ponta şi a mea este de a depăşi acest episod chiar dacă poziţiile noastre au fost divergente şi evaluările rămân diferite pentru că avem angajamente majore, în primul rând cel de guvernare, pe care dorim să le duce la capăt cu succes. Decizia noastră comună este de a face eforturi pentru redobândirea unei solidarităţi maxime aşa cum ea a existat de la înfiinţarea USL”, a spus Crin Antonescu, la finalul BPN al PNL.