Helios, primul câine cu brevet de intervenţie în avalanşă din România

Publicat: Vineri, 20 Decembrie 2013 10:55 // Actualizat: Vineri, 20 Decembrie 2013 10:55 // Sursa: romaniatv.net

Câinele Helios şi conductorul acestuia, salvatorul montan Ion Sănduloiu, au obţinut brevetul naţional francez pentru intervenţie în avalanşă, au anunţat reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş.

Foto: campia-express.ro

Echipa din Argeş a participat, între 2 şi 18 decembrie, la stagiul naţional de formare a unităţilor canine pentru intervenţie la avalanşă organizat de Asociaţia Naţionala pentru Studiul Zăpezii şi Avalanşelor aflată în subordinea Ministerului de Interne din Franţa, potrivit Agerpres. Stagiul desfăşurat în Les Deux Alpes, pe un gheţar aflat la o altitudine de 3.300 de metri, a urmărit formarea aptitudinilor operaţionale pentru găsirea victimelor avalanşelor."Pentru a putea parcurge formele de pregătire până la brevetare, conductorul trebuie să fie un bun schior pentru a accede în siguranţă în zona producerii avalanşei, un bun salvamontist pentru a putea evalua riscurile şi organiza tehnic operaţiunea de salvare şi un bun cunoscător al psihologiei canine, pentru a-şi putea motiva coechipierul să lucreze în situaţii meteo specific montane. La aceste condiţii se adaugă şi cunoaşterea limbii franceze pentru echipele sosite din alte ţări", se arată într-un comunicat al SPJS Argeş.

Helios, primul câine de avalanşă din România, a fost primit de salvatorii montani argeşeni în luna aprilie, ca donaţie de la colegii lor din departamentul francez Savoia. Este un câine din rasa Border Collie, care atunci când a ajuns în Argeş avea doar şapte luni.

În judeţul Argeş se preconizează înfiinţarea primului nucleu de formare şi instruire canină pentru intervenţia în avalanşă, proiect realizat cu sprijinul salvatorilor montani din departamentul Savoia. Salvamontiştii argeşeni colaborează cu cei din Savoia şi în domenii precum intervenţia pe pârtiile de schi şi asistenţa medicală montană.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 ian 16:00
...cu cei din Savoia şi în domenii precum intervenţia pe pârtiile de schi şi asistenţa medicală montană. Citeste mai mult pe RTV.NET
...
24 dec 08:40
...Savoia şi în domenii precum intervenţia pe pârtiile de schi şi asistenţa medicală montană. Source Article from http://www.romaniatv.net/helios-primul-caine-cu-brevet-de-interventie-in-avalansa-din-romania_116039.html ...
1
EUR
4.8344
RON
13 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H