Heroina – cel mai consumat drog, în mare măsură în amestecuri

Heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), ea fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanțe (cele mai populare fiind combinațiile de heroină cu metadonă, cu noi substanțe psihoactive - NSP și cu cocaină) - relevă un nou studiu realizat de specialiștii Agenției Naționale Antidrog, scrie Agerpres.

09 sept. 2016, 13:04
Heroina – cel mai consumat drog, în mare măsură în amestecuri

ANA a lansat vineri rezultatele „Anchetei comportamentale de supraveghere comportamentală și serologică în rândul consumatorilor de droguri injectabile din București 2015” (BSS — Behavioural Surveillance Survey).

Studiul a vizat consumatorii de droguri cu consum injectabil în ultimele 12 luni, din București — Ilfov.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, ancheta relevă că 4,2% dintre consumatorii de droguri injectabile declară că nu au niciun document de identitate la momentul interviului (l-a pierdut, li s-a furat sau nu au avut niciodată), iar 58% obțin venituri din activități ilegale (dintre aceștia 21% sunt femei).

De asemenea, conform studiului, consumatorii de droguri investigați au asigurări medicale în proporție de doar 36,8% și declară că au fost diagnosticați, pe parcursul vieții, de un medic, asistent medical sau alt specialist din domeniul medical, cu afecțiuni specifice adoptării unor comportamente riscante de consum de droguri: boli infecțioase (HIV, hepatita C, hepatita B, tuberculoză, boli cu transmitere sexuală) sau abcese ale locurilor injectate.

„Heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), aceasta fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanțe (cele mai populare fiind combinațiile de heroină cu metadonă, cu noi substanțe psihoactive — NSP și cu cocaină). Se confirmă astfel inversarea tendinței constatate în studiul similar din 2012, când predominau NSP administrate pe cale injectabilă. Frecvența medie a injectărilor este de două ori pe zi, în cel puțin 26 din ultimele 30 de zile. Media vârstei de debut pentru consumul injectabil de droguri este de 19,5 ani, iar limita minimă declarată este de șapte ani”, se arată în comunicatul de presă.

Obiectivul general al anchetei l-a constituit evaluarea situației actuale și a dinamicii comportamentelor de risc privind infecția cu HIV și hepatite virale B și C a sub-populației de consumatori de droguri injectabile din zona metropolitană a municipiului București și județul Ilfov, având ca termeni de referință rezultatele studiilor similare, efectuate în anii 2009, 2010 și 2012.

„Rezultatele studiului vin să confirme eficiența măsurilor întreprinse de Agenția Națională Antidrog în ultimii 5 ani, în vederea limitării focarului de HIV și prevenirii de noi infectări cu HCV sau HBV în rândul consumatorilor de droguri injectabile”, precizează comunicatul ANA.

În acest context, Agenția Națională Antidrog anunță că va dezvolta intervenții specializate precum: asistarea consumatorilor de droguri injectabile pentru obținerea documentelor de identitate, factor ce ar spori accesul lor la resursele publice disponibile pentru asistență, creșterea vizibilității serviciilor specializate disponibile prin campanii de informare bine focalizate pe acest tip de consumatori (în primul rând, intervenții tip „peer to peer”, suport și informare la nivelul familiilor de CDI și mass-media), creșterea disponibilității și capacității serviciilor de testare pentru boli infecțioase (rapidă și de confirmare), oferite în mod gratuit și susținerea acestora cu servicii profesioniste de consiliere pre și post-testare, intensificarea activităților de informare a consumatorilor identificați privind consecințele asociate adoptării unor comportamente sexuale de risc.