HIMARS-urile ucrainenilor fac ravagii în teritoriile controlate de ruşi. Un important pod din Herson a fost distrus VIDEO

Administraţia instalată de forţele ruse în oraşul ucrainean Herson, în sudul Ucrainei - ocupat de ruşi din primele zile ale invaziei - a anunţat miercuri închiderea singurului pod din oraş peste fluviul Nipru, după ce acesta a fost distrus parţial în urma unor tiruri cu sisteme de rachete de artilerie de înalta mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA armatei ucrainene.

27 iul. 2022, 12:03
HIMARS-urile ucrainenilor fac ravagii în teritoriile controlate de ruşi. Un important pod din Herson a fost distrus VIDEO

Podul Antonovski, din Herson, a fost închis circulaţiei civililor, dar integritatea sa structurală nu a avut de suferit în urma bombardamentelor, a declarat pentru agenţia de presă Interfax, Kirill Stremousov, şef-adjunct al administraţiei oraşului numite de Rusia, minimizând închiderea acestuia. „Nu va avea nicio influenţă asupra rezultatului luptelor”, a spus el.

Potrivit lui Stremousov, „totul este prevăzut”, iar armata rusă va instala pontoane şi poduri militare pentru a permite traversarea fluviului.

Separat, agenţia de presă TASS îl citează pe acelaşi oficial afirmând că podul a fost vizat de tiruri efectuate cu HIMARS. Podul Antonovski, de la periferia Hersonului, este un obiectiv strategic, cu rol-cheie pentru aprovizionare, întrucât este singurul care leagă oraşul de malul sudic al Niprului şi de restul regiunii Herson.

Herson, capitala regiunii cu acelaşi nume, este situat la numai câţiva kilometri de front, unde forţele ucrainene au lansat o contraofensivă pentru a recuceri aceste teritorii pierdute în primele zile ale ofensivei ruse în Ucraina.

Citeşte şi Rachetele HIMARS ar putea SCHIMBA soarta războiului din Ucraina! Ministrul Apărării de la Kiev: Le putem folosi cu precizie

Ocupanţii ar trebui să înveţe să înoate pentru a traversa Niprul. Sau să plece din Herson cât se mai poate„, a scris într-un mesaj pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, comentând loviturile asupra podului Antonovski.

Natalia Gumeniuk, purtătoare de cuvânt a Comandamentului operativ Sud al forţelor armate ucrainene, a confirmat lovirea podului pentru media locale. Potrivit ei, munca artileriei este „delicată şi chirurgicală” şi este „destinată să demoralizeze trupele” inamicului.

Acţiunile de contraofensivă ale Ucrainei în regiune au permis deja recâştigarea de teren în ultimele săptămâni şi apropierea frontului de Herson.

Citeşte şi Rusia recunoaşte că este îngrozită de rachetele HIMARS, folosite de ucraineni. Ministerul de Externe de la Moscova arată acuzator către SUA şi Marea Britanie

Esenţială pentru agricultura ucraineană, regiunea are un rol strategic pentru că se învecinează cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Ocupând-o, Rusia a putut să stabilească un pod terestru pentru a lega Crimeea de teritoriul rus şi alte regiuni ucrainene pe care ea le-a ocupat.

Autorităţile de ocupaţie prevăd organizarea unui referendum pentru anexarea Hersonului şi a regiunii vecine Zaporojie.