HIPNOZA are efecte pozitive în tratamentul cancerului

Un grup de cercetători în psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au realizat un studiu, în cadrul unui parteneriat cu un institut american, care demonstrează că hipnoza are efecte pozitive în tratamentul pacientelor care suferă de cancer la sân.
Iulian Tudor
13 iun. 2014, 10:27
HIPNOZA are efecte pozitive în tratamentul cancerului

Psihologii ar putea introduce la Cluj folosirea hipnozei ca tratament complementar pentru acele paciente care sunt nevoite să urmeze şedinţe de radioterapie.

Profesorul universitar Daniel David, cercetător clujean în domeniul psihologiei, studiază de peste zece ani efectele hipnozei asupra pacienţilor cu cancer, scrie Agerpres.

„Prima dată, am ajuns la Mount Sinai School of Medicine din SUA în anul 2000, unde am fost implicat într-un studiu clinic controlat, coordonat de doctorul Guy Montgomery. Atunci am studiat rolul hipnozei în controlul anxietăţii şi durerii pre şi post operatorii în cazul femeilor cu cancer la sân. Am focalizat hipnoza pe acest timp de paciente care treceau printr-o intervenţie chirurgicală. Studiul a fost publicat într-o revistă medicală de specialitate în anul 2005”, a declarat Daniel David, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a UBB.

Acesta a subliniat că hipnoza nu se substituie tratamentului oncologic, ci este folosită pentru îmbunătăţirea stării generale şi pentru înlăturarea celei de oboseală în cazul pacientelor care fac radioterapie.

Practic, pacienta este supusă unei scurte şedinţe de hipnoză înainte de a se începe şedinţa de radioterapie, lucru care o pregăteşte pentru o mai bună suportare a tratamentului şi a efectelor secundare neplăcute pe care le generează.

„În radioterapie, aspectele secundare sunt legate de oboseală. Este o prezenţă puternică, oboseala afectează pacientul şi calitatea vieţii şi funcţionarea socială, chiar implicarea în tratamentul pentru cancer. Pacientul nu este motivat, nu mai are vlagă, nu are forţă, îi scade motivaţia. Aceste tratamente psihologice complementare părţii medicale de care vorbim, şi anume hipnoza, duc la o îmbunătăţire a calităţii vieţii, prin reducerea gradului de oboseală”, a explicat David.

Citeşte şi Cum ştii că ai cancer: Află simptomele generale ale acestei boli

El a explicat că în cadrul şedinţei de hipnoză, psihologul îi transmite pacientei informaţii – pe care creierul le percepe şi le primeşte mai bine şi mai uşor în această stare decât în cea de conştienţă – care să o ajute să treacă mai uşor peste durere şi peste senzaţia de oboseală.

„În hipnoza psihologică sau medicală lucrurile sunt simple. Încercăm să concentrăm atenţia subiectului pe un stimul monoton, această concentrare duce la o relaxare a corpului, iar relaxarea induce o stare de calm şi linişte la nivel mintal, iar pe acest fond poţi da diverse sugestii pentru a produce modificări la nivel cognitiv. Noi ştim că, dacă tu te aştepţi să ai dureri în cazul unei intervenţii chirurgicale, probabilitatea să te doară este foarte mare. Dacă te aştepţi să fii obosit, probabilitatea apariţiei oboselii este foarte mare”, a explicat psihologul clujean.

Cercetătorii au stabilit, în cadrul studiului, un sistem de măsurare a gradului de oboseală pe care îl simt pacientele în raport cu şedinţele de radioterapie, pentru a-şi da seama care sunt rezultatele pe care le obţin. Astfel, femeile care au colaborat la acest studiu au fost împărţite în două grupuri: pentru unul a fost folosită hipnoza, pe când în cazul celuilalt s-a apelat la o simplă şedinţă de psihoterapie.

Pacientele care au fost supuse hipnozei au raportat, după şedinţa de radioterapie, dar şi la şase luni de la încheierea tratamentului, un grad de oboseală mult mai mic decât celelalte.

La rândul său, directorul Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, Patriciu Achimaş – Cadariu, a explicat că un factor foarte important în tratamentul cancerului este calitatea vieţii pacientului şi uşurinţa cu care el reuşeşte să suporte o intervenţie chirurgicală şi efectele secundare nedorite ale chimioterapiei sau radioterapiei.

„Ne uităm tot timpul la supravieţuire, dar în acest timp ţinem cont şi de calitatea vieţii. Componenta psihică este extrem de importantă şi de aceea s-a născut specialitatea psihologia oncologică care este complementară tratamentului nostru. Scopul tratamentului oncologic este supravieţuirea pacientului, mesajul fiind că boala poate fi vindecată. Condiţia este ca ea să fie surprinsă în stadii incipiente. Dacă ne referim la boală avansată, avem două obiective, prelungirea supravieţuirii pe de-o parte, şi calitatea vieţii, de cealaltă parte. Tratamentele noastre – chirurgie, radioterapie, chimioterapie, afectează calitatea vieţii pacienţilor noştri, pentru că sunt extrem de agresive şi atunci suntem uneori într-o balanţă, pentru că dacă ştim că prelungim supravieţuirea, trebuie să ne gândim ce tratament utilizăm pentru a nu altera calitatea vieţii pacienţilor”, a precizat Achimaş, care a adăugat că studiul psihologilor clujeni arată ameliorări semnificative ale stării de bine a pacientelor.

Patriciu Achimaş a afirmat că la nivelul Clujului colaborarea dintre oncologi şi psihologi există de mai multă vreme şi va continua, tocmai pentru că s-a observat că tratamentele utilizate în cazurile de cancer sunt mai eficiente atunci când este rezolvată şi problema psihică.

Citeşte şi Un tratament revoluţionar ar putea combate cele mai grave forme de cancer

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cauza morții gravidei în 6 luni care a decedat la festivalul de 1 Mai din Dumbrăveni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare