Hitler ar fi încercat să folosească drept armă biologică ţânțarii ce răspândesc malaria

Naziștii au desfășurat către finalul celui de-al Doilea Război Mondial cercetări pentru a crește țânțari ce urmau să fie folosiți drept armă biologică împotriva soldaților adverși, pe care doreau să-i contamineze cu malarie, scrie revista Endeavour în ultimul număr, pe baza unei dezvăluiri a biologului Klaus Reinhardt, de la Universitatea din Tubingen.

14 feb. 2014, 06:34
Hitler ar fi încercat să folosească drept armă biologică ţânțarii ce răspândesc malaria

Reinhardt susține că a ajuns la această concluzie după ce a consultat documente despre lagărul de concentrare de la Dachau, unde începând din anul 1942 a funcționat Institutul de Entomologie (ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul insectelor), creat la ordinul șefului SS, Heinrich Himmler.

Aici s-au desfășurat experimente pentru a se obține un tip de țânțar anofel mai longeviv și mai rezistent la condițiile climatice din Europa, astfel încât aceste insecte să poată fi aduse pe câmpul de luptă și folosite ca armă biologică. Cercetătorul german care a făcut această dezvăluire nu crede însă că respectivul laborator și-a atins obiectivul.

Malaria este o boală infecțioasă răspândită de specia de țânțar anofel și care este foarte frecventă în țările cu climă caldă. În cartea ‘Prevenirea Malariei’, publicată în anul 1910, câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină, Ronald Ross, relatează cum această boală a influențat deznodământul multor războaie din secolele trecute, ea decimând armate întregi.