Hollande amână vizita la Varşovia, după ce Polonia a sistat negocierile cu Airbus pentru achiziţia de elicoptere militare

Președinția franceză a anunțat vineri amânarea vizitei oficiale pe care președintele Francois Hollande urma să o efectueze pe 13 octombrie în Polonia, după ce guvernul acestei țări a decis să sisteze negocierile cu compania europeană Airbus pentru achiziția a 50 de elicoptere militare multirol de tipul Caracal, un contract care dacă s-ar fi concretizat ar fi avut o valoare de circa 3,5 miliarde de dolari, transmite AFP.

07 oct. 2016, 16:58
Hollande amână vizita la Varşovia, după ce Polonia a sistat negocierile cu Airbus pentru achiziţia de elicoptere militare

Francois Hollande „a cerut ministrului de externe Jean-Marc Ayrault să se deplaseze rapid la Varșovia”, se mai menționează în anunțul Palatului Elysee.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, avea și el programată o vizită la Varșovia pentru ziua de luni, dar conform unor surse și aceasta fost anulată.

Guvernul de la Varșovia a anunțat marți că a sistat negocierile cu compania Airbus, invocând faptul că aceasta din urmă nu a prezentat propuneri de investiții compensatorii în Polonia (offset) „care să răspundă interesului economic și de securitate al statului polonez”.

„Discrepanțele dintre pozițiile de negociere ale ambelor părți au făcut imposibilă obținerea unui compromis, prin urmare continuarea discuțiilor este inutilă”, a mai menționat guvernul polonez.

Un acord cadru pentru achiziția a 50 de elicoptere Airbus EC-725 Caracal fusese aprobat de fostul guvern de la Varșovia condus de liberalii din Platforma Civică (PO), partid învins anul trecut în alegeri de Partidul Dreptate și Justiție (PiS), formațiunea conservatoare care a format actualul executiv.

În competiția pentru adjudecarea acestui contract au mai intrat compania americană Lockheed Martin și cea italiano-britanică AgustaWestland.