Hong Kong: Guvernul local le cere manifestanţilor să se disperseze paşnic

Publicat: Miercuri, 12 Iunie 2019 15:30 // Actualizat: Miercuri, 12 Iunie 2019 15:30 // Sursa: romaniatv.net

Un înalt responsabil al guvernului din Hong Kong a avertizat miercuri protestatarii să se disperseze din centrul metropolei şi să respecte legea, aceasta fiind prima reacţie oficială după ce parlamentul local a decis miercuri, pe fondul demonstraţiilor de amploare, să amâne dezbaterea în a doua lectură a unui controversat proiect de lege ce ar permite extrădarea suspecţilor către China continentală, transmite AFP.

Matthew Cheung, adjunct al şefei guvernului Carrie Lam, a lansat într-un mesaj video un apel către manifestanţi să deblocheze străzile din apropierea clădirilor guvernamentale şi să se retragă.

''Fac apel, de asemenea, către cetăţenii strânşi să dea dovadă de reţinere pe cât posibil, să se disperseze paşnic şi să nu sfideze legea'', a spus Cheung, informează Agerpres.

La scurt timp, guvernul central de la Beijing şi-a reafirmat sprijinul pentru administraţia din Hong Kong în vederea adoptării legii privind extrădarea. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, a declarat în conferinţa de presă cotidiană că opinia publică din Hong Kong se opune oricăror acţiuni care afectează negativ regiunea autonomă. El a cerut SUA să vorbească şi să acţioneze cu prudenţă în legătură cu Hong Kong-ul.

Miercuri poliţia a folosit gaz cu piper pentru dispersarea miilor de manifestanţi care au înconjurat clădirea parlamentului din Hong Kong. Aceştia au blocat încă de la primele ore ale dimineţii principalele două bulevarde din metropolă, potrivit Agerpres.

Duminică au ieşit pe străzile din Hong Kong peste 1 milion de persoane care au cerut executivului hong-konghez să renunţe la proiectul de lege, aceasta fiind cea mai importantă demonstraţie din Hong Kong după retrocedarea fostei colonii britanice către China, în 1997.

Textul noii legi a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.

Fosta colonie britanică este de zeci de ani teatrul unei puternice agitaţii politice, ca urmare a îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi de sentimentul că acordul de retrocedare şi principiul ''O ţară, două sisteme'' nu mai sunt respectate de partea continentală a Chinei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8393
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H