Horațiu Potra, dat în urmărire internațională, este în continuare de negăsit de către autorități. Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat că nu există încă „o localizare exactă” a mercenarului care să permită declanșarea procedurilor de extrădare, la Antena 3 CNN.
„În momentul de față, statul român nu are informații sau cel puțin Ministerul de Justiție, ca să vorbesc despre Ministerul de Justiție. Nu avem o localizare exactă care să ne permită să facem demersurile specifice Ministerului de Justiție.
Avem o hotărâre, un mandat, mandatul este pus în executare, instituțiile polițienești îl caută. (…) Când vom afla unde se află efectiv, atunci vom acționa corespunzător”, a declarat Radu Marinescu, la emisiunea Decisiv.
Ministrul a fost întrebat dacă statul român poartă discuții cu autoritățile din Emiratele Arabe Unite pentru localizarea lui Horațiu Potra, susținând că, dacă mercenarul se află acolo, cu siguranță procedurile sunt în desfășurare.
„Cu siguranță se realizează demersurile necesare prin organizațiile polițienești pentru a fi depistate într-o jurisdicție sau alta. Dacă este în Emiratele Arabe Unite, cu siguranță se fac aceste proceduri pentru a fi depistat.
În momentul în care la Ministerul Justiției sosește solicitarea concretă cu localizarea, noi purcedem fie la o cerere de extrădare, cum ar fi în cazul Emiratelor Arabe Unite, fie la o solicitare de predare în temeiul unui mandat european de arestare, dacă persoana în cauză sau orice altă persoană căutată s-ar găsi în arealul asta”, mai transmite Radu Marinescu.
Juristul mai spune că există o preocupare intensă a autorităților „ca orice persoană căutată să fie găsită cât mai cât mai repede”.
Instanța supremă a emis, în luna februarie, mandate de arestare în lipsă pentru Horațiu Potra, fiul său, Dorian Potra, și fratele său, Alexandru Potra. În plus, 16 dintre mercenarii săi au fost arestați preventiv, iar alți doi au fost plasați în arest la domiciliu. Horațiu Potra este plecat din țară și s-ar afla în Dubai.
Sentinţa a venit după ce autoritățile au efectuat 47 de percheziții în județele Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, descoperind un arsenal militar impresionant. Printre obiectele confiscate se numără 10 grenade defensive, 19 grenade ofensive, un lansator de grenade, 15 pistoale și 6 pistoale mitralieră, o pușcă mitralieră, sute de cartușe și materiale explozive. În plus, anchetatorii au găsit o sumă impresionantă de bani și lingouri de aur, ascunse într-un seif sub podeaua casei lui Horaţiu Potra.
Procurorii susţin că Horațiu Potra ar fi pus la punct un plan de destabilizare a României, împreună cu apropiații săi, printre care şi fostul candidat la alegerile prezindenţiale din 2024, Călin Georgescu. Întâlnirile secrete ar fi avut loc la o fermă din Ciolpani, imediat după anularea primului tur.
Citește și : Călin Georgescu nu poate pleca din țară! Instanța îi menține controlul judiciar, decizia este definitivă
Conform rechizitoriului, gruparea coordonată de Horaţiu Potra ar fi urmat să se infiltreze în protestele de stradă, folosind tactici de gherilă urbană pentru a provoca haos și violențe. Anchetatorii susţin că acești mercenari nu sunt simpli protestatari, ci luptători profesioniști, cu experiență în zone de conflict precum Congo, specializați în operațiuni de destabilizare, fiind capabili să organizeze atacuri coordonate și acțiuni de diversiune, menite să pună în dificultate forțele de ordine.
„Cei 20 de mercenari care l-au însoțit pe Horațiu Potra în această acțiune nu sunt simpli luptători, ci nucleul său de elită – cei mai apropiați și de încredere oameni ai săi aflați în România în acel moment, cu o vastă experiență în misiuni de destabilizare, lupte urbane și utilizarea armelor letale și explozibililor. Acești indivizi acționează organizat, conform unor planuri strategice bine puse la punct, având capacitatea de a executa atacuri coordonate și de a adapta rapid tacticile în funcție de reacția forțelor de ordine”, este caracterizarea făcută de Parchet.