Horaţius Dumbravă, CSM: Văd necesitatea profesionalizării CCR, să o scoatem de sub umbrela numirilor politice

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marți, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că este adeptul profesionalizării Curții Constituționale a României (CCR) și că aceasta ar trebui scoasă, încetul cu încetul, de sub umbrela numirilor politice.

08 mart. 2016, 18:03
Horaţius Dumbravă, CSM: Văd necesitatea profesionalizării CCR, să o scoatem de sub umbrela numirilor politice

Vine un moment extrem de important de noi numiri la CCR, trei numiri, de către președintele României, Camera Deputaților și Senatul României. Eu văd necesitatea profesionalizării Curții Constituționale a României, să încercăm să scoatem încetul cu încetul de sub umbrela numirilor politice și să punem accent — vorbesc și de societate, dar de cei care numesc până la urmă — pe un proces de numire transparent, pe bază de competență. Acei candidați care se duc în fața Camerei Deputaților, a Senatului, dar și cei pe care îi va examina președintele României, dacă vor fi mai mulți candidați, să aibă cel puțin la bază o competență în a intra într-o cauză de contencios constituțional„, a afirmat Dumbravă.

Acesta a spus că s-ar putea ca după ce va exista o Curte Constituțională profesionistă lucrurile să se schimbe față de situația actuală, dar a ținut să sublinieze că, inclusiv în condițiile de față, „deciziile CCR trebuie respectate, trebuie puse în practică, aici nu există nicio discuție”.