Judecător CSM: În scandalul de plagiat, Kovesi lasă semne de întrebare serioase, nu lămureşte situaţia în care se află

Horaţius Dumbrava, membru al CSM, susţine că se aştepta ca procurorul şef al DNA să ceară o expertiză a tezei de doctorat după autodenunţul lui Sebastian Ghiţă, privind falsificarea avizului comisiei de experţi, precizând că acuzaţiile vin de la persoane "asociate într-un fel sau altul" cu Kovesi.

30 sept. 2016, 12:41
Judecător CSM: În scandalul de plagiat, Kovesi lasă semne de întrebare serioase, nu lămureşte situaţia în care se află

„Doamna Kovesi apare acum într-o situaţie inedită. Şi delicată. De acuzaţii de nesinceritate, furt intelectual ca să fiu mai direct: a plagiat, un lucru de neacceptat într-o lume civilizată. Aşa sună acuzaţiile. Care sper să nu fie adevărate. Dar ca să nu fie adevărate, avem nevoie, noi toţi, de o dovadă concludentă. Pe care o pot da organele abilitate, aşa cum au făcut-o anul acesta şi în raport cu alte teze de doctorat. Cine o acuză? Oameni care sunt acuzaţi de infracţiuni grave, care, dacă vor fi confirmate de judecători prin hotărâri judecătoreşti, pot da o imagine urâtă, hidoasă a anilor pe care i-a parcurs România din 1989 încoace. (…) Ciudat este că aceste personaje, în funcţiile politice sau executive pe care le-au deţinut, au fost asociate într-un fel sau altul cu doamna Kovesi, cum ar fi numirea în funcţii de top în Ministerul Public. (…) Mă aşteptam ca doamna Kovesi să fi cerut o expertiză din partea organismului abilitat şi nu doar să dea un comunicat defensiv, lung, ceţos, fără culoare. Un procuror adevărat, care ştie că nu a greşit, aşa cum spune domnia sa, aşa ar fi procedat. Şi sper să facă acest gest. Eu, personal, îi acord circumstanţa că nu a plagiat, dar eu, ca şi noi toţi, avem nevoie de o dovadă clară, de netăgăduit din partea celui investit acum legal să o facă. S-a făcut în cazul altor persoane, e normal să se facă şi în cazul domniei sale. Altfel, domnia sa are de pierdut: va exista tot timpul umbra acestei acuzaţii, chiar şi asupra instituţiei pe care o conduce. Dar dacă nu a greşit, domnia sa, ca şi instituţia pe care o conduce, va ieşi întărită”, a scris judecătorul CSM Horaţius Dumbravă pe pagina sa de Facebook.

Judecătorul a făcut comentariul după ce Codruţa Kovesi a declarat că are probe potrivit cărora lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat, făcând referire la decizia Consiliului Naţional de Etică, procurorul şef al DNA precizând că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susţinând că cine o contestă poate face sesizare la organele abilitate. De asemenea, Horaţius Dumbravă, susţine numirile în magistratură nu ar trebui să aparţină factorului politic.

„Doamna Kovesi are datoria, din înălţimea funcţiei domniei sale, să ia în considerare că în sfârşit s-a descoperit plapuma deasupra viermuielii corupţiei endemice româneşti. Şi asta prin activitatea justiţiei, procurori, judecători. Că acest rezultat, poate, se datorează managementului domniei sale, da, putem să ne gândim, dar, alături de domnul Morar, efortul domniei sale s-ar putea să nu fie apreciat la justa valoare de oamenii politici cei care-i propun. Iată încă un argument pentru care propunerile în funcţii înalte în magistratură să nu aparţină factorului politic, iar compromisurile politice pe numiri în magistratură au perverse consecinţe (mă refer în special la Pactul de coabitare politică Băsescu – Ponta din 2013, prin care s-a bătut palma pentru numirile în funcţii la Ministerul Public. Şi asta oficial, cu binecuvântarea naivă a unor ambasade occidentale). Or, constat, cu tristeţe, că această goană a doamnei Kovesi pentru apreciere publică, poate aduce prejudicii enorme muncii acelor judecători şi procurori care lucrează efectiv pe cauzele cu care sunt investiţi. Aceştia din urmă sunt primele victime. Iar următoarele suntem noi toţi, mulţi dintre noi cu credinţa naivă că România poate fi salvată din gheara ticăloşiei”, a mai scris judecătorul.

Deputatul Sebastian Ghiţă a făcut, marţi, un autodenunţ la Parchetul General în care susţine că el, alături de alţi demnitari, ar fi participal la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Ulterior, procurorii au deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiată fiind Sebastian Ghiţă.

Citeşte şi Laura Codruţa Koveşi, REACŢIE în dosarul plagiatului: Teza mea este corectă, este o teză muncită, am lucrat 7 ani la ea