HoReCa se răzbună după anii de pandemie. O ciorbă a ajuns să coste 30 de lei la restaurantele din București, dublu față de acum doi ani

Piața ospitalității a fost printre cele maiafectate de pandemia de COVID-19, în 2020 încasările restaurantele scăzând cu 40%. În prezent, industria și-a revenit, iar încasările au atins un nivel istoric. Cât a ajuns să coste o ciorbă în restaurantele din Capitală.

05 feb. 2024, 22:05
HoReCa se răzbună după anii de pandemie. O ciorbă a ajuns să coste 30 de lei la restaurantele din București, dublu față de acum doi ani
Cât a ajuns să coste o ciorbă de perișoare la restaurantele din Capitală

O simplă ciorbă de perișoare a ajuns să coste, în 2024, chiar și 30 de lei în restaurantele din București. În 2020, la același preț, un român putea comanda un preparat de la felul doi, care acum costă între 50 și 60 de lei sau chiar mai mult, potrivit unei analize ZF.

Chiar dacă datele de la INS arată că anul trecut inflația din restaurante, cafenele și cantine a fost de 14% versul anul 2022, un nivel similar cu cel din 2022, realitatea din teren e chiar mai dură. Prețul preparatelor din restaurante și baruri a ajuns chiar să se dubleze în doi ani.

Citește și: Mihaela Bilic, adevărul despre slăbitul cu ciorbă: „Când băgăm în stomac 3 polonice…!”

Înainte ca inflația să atingă cote alarmante, în București puteai comanda o ciorbă cu 7 – 8 lei la o cantină și cu 13 – 15 lei la un restaurant. În prezent, situația e cu totul alta.

Antreprenorii din HoReCa au afirmat în mod repetat că prețurile au crescut pentru că scumpirile au venit pe lanț, de la furnizorii de utilități la cei de materii prime. Pe de altă parte, aceștia invocă majorările salarile pentru o parte din scumpiri.

Însă, aceștia spun că oamenii continuă să iasă în pofida scumpirilor, românii alegând să taie din alte cheltuieli. Afirmațiile antreprenorilor sunt confirmate de rezultatele financiare, toți marii operatori HoReCa anunțând creșteri anuale de 20 – 30 sau chiar 40%.

Citește și: Cât costă o ciorbă de fasole în pâine pe Valea Prahovei, în 2024. Cum a apărut, de fapt, acest fel de mâncare

Piața ospitalității a fost printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, în 2020 încasările restaurantelor scăzând cu circa 40% versus anul anterior. Între timp, industria nu doar că și-a revenit, dar încasările au atins un nivel istoric, susținute de apetitul românilor pentru ieșit în oraș, dar și de scumpirile record.

În 2022, ultimul an pentru care există date, românii au cheltuit 18,9 mld, lei în restaurantele din România, cu 25% mai mult decât în anul anterior și aproape dublu față de 2020, potrivit calculelor făcute de sursa citată pe baza datelor de la Registrul Comerțului.