Horia Constantinescu, șeful ANPC, a achiziționat camere spion pentru a-i prinde pe comercianții care vând țigări și alcool minorilor: ”Fiți atenți! Copiii pot avea lucruri trăsnite asupra lor”

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că a cumpărat camere spion pentru a-i prinde pe comercianții care vând țigări și alcool minorilor.

27 nov. 2023, 14:25
Horia Constantinescu, șeful ANPC, a achiziționat camere spion pentru a-i prinde pe comercianții care vând țigări și alcool minorilor: ”Fiți atenți! Copiii pot avea lucruri trăsnite asupra lor”

Horia Constantinescu le declară război comercianților care vând țigări și alcool minorilor. Șeful ANPC a anunțat că a cumpărat camere de filmare spion cu care vor să-i filmeze pe comercianții care îlcalcă legislația.

”Am achiziționat pe banii mei, nu pe banii instituției, pentru că îmi doresc să putem trimite copiii să cumpere țigări și să arătăm că sunt vândute țigări și este vândut alcool minorilor. Și lucrurile acestea ar trebui să-i cutremure pe operatorii economici lipsiți de moralitate. Ei când se duc acasă și își ceartă copilul dacă ar fuma și copiii altora le vindem țigări că trebuie să facem un ban în plus. Ceea ce nu îi dai tu copilului tău nu îi da nici copilului altuia. Și atunci nu țigări, nu alcool, nu alte lucruri.

Citește și: Prima de Crăciun creşte la 3.000 de lei net. Cine sunt angajaţii din România care primesc bani de porc, cozonac, vin şi murături. Rămân şi de ţigări!

Ce justifică această achiziție pe care am făcut-o pentru că noi nu putem fi în spatele copilului care cumpără țigări filmând cu telefonul că se prinde operatorul economic și atunci o să rugăm copilul să poarte un astfel de echipament. Așa că fiți atenți! Copiii pot avea lucruri trăsnite asupra lor, nu doar să spună”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, pentru Romania Fast-Forward.

 

Amenzi usturătoare pentru comercializarea de țigări și alcool minorilor. Sancțiunile sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei

Amenzi usturătoare pentru cei care comercializează țigări și alcool minorilor. Asta prevede un nou proiect de lege depus în Senat, ce are în vedere modificarea Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Proiectul de lege depus în Senat ar urma să parcurgă întregul proces legislativ, urmând să fie promulgat și intrat în vigoare. Acesta prevede introducerea de sancțiuni dure pentru persoanele fizice sau juridice care comercializează sau servesc băuturi alcoolice/produse din tutun persoanelor ce nu au împlinit încă 18 ani. În prezent, sancțiunea prevăzută este de 500 de lei, urmând ca, pe baza noii legi, aceasta să crească până la 10.000 de lei.

Inițiatorii acestui demers legislativ trag un semnal de alarmă și motivează propunerile subliniind pericolul cauzat de consumul de alcool la o vârstă fragedă, obicei ce „poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății mintale și fizice a minorilor”. Ca atare, „existența unor amenzi mai mari poate descuraja furnizorii să ofere băuturi alcoolice minorilor și, astfel, să protejeze sănătatea acestora”, arată semnatarii documentului.