Horia Cristian (PNL): Timişoara trebuie să gândească măreţ. Se poate orienta către mari proiecte de fonduri UE

Deputatul Horia Cristian (PNL) consideră că Timişoara 'trebuie să reînveţe să gândească 'măreţ', aşa cum o făcea în urmă cu 25 de ani', potrivit Agerpres. Această mentalitate este necesară deoarece Timişoara are capacitatea de a se îndrepta către mari proiecte din fonduri europene, care să atingă sumele pe care primăria şi le propune spre accesare din fonduri structurale.

19 ian. 2014, 15:25
Horia Cristian (PNL): Timişoara trebuie să gândească măreţ. Se poate orienta către mari proiecte de fonduri UE

Potrivit liberalului, lista primarului Nicolae Robu conţine obiective specifice oricărui mare oraş din lume, de la modernizarea transportului intraurban şi de la dezvoltarea sistemelor de transport în comun nepoluante (tramvaie, autobuze electrice), până la eficientizarea circulaţiei prin construirea de noi pasaje, lărgirea celor existente, modernizarea bulevardelor şi finalizarea inelelor de circulaţie, toate acestea fiind menite să reducă supraaglomerarea, în special în orele de vârf.

‘Cea mai importantă critică adusă acestei liste pare să fie bugetul alocat, care – în opinia criticilor – este unul nerealizabil. Noi suntem convinşi că Timişoara are capacitatea de a găsi cele 5 miliarde de euro necesare. Sursa cea mai importantă trebuie să fie fondurile UE destinate creşterii calităţii vieţii cetăţenilor. Nu trebuie să uităm că cea mai mare parte din aceşti bani se vor reîntoarce în economia Timişoarei, efectul acestor bani fiind dublu, stimulând creşterea economică şi dezvoltarea oraşului’, a declarat Cristian presei duminică.

Primarul Nicolae Robu a anunţat recent că Timişoara ar urma să beneficieze în următorul exerciţiu financiar european de investiţii de circa 5 miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructură ce ar schimba radical faţa oraşului. El a prezentat 40 de proiecte majore, între care se remarcă unele cu o valoare ce depăşeşte 200 de milioane de euro şi pe care edilul-şef intenţionează să le realizeze mai ales cu suport financiar european structural.

Printre acestea se regăsesc: reabilitarea complexă şi modernizarea tuturor cartierelor, a tuturor clădirilor publice şi a tuturor clădirilor monument şi din zone protejate, achiziţia a câte 100 de tramvaie şi autobuze electrice noi, construirea a cinci poduri peste Bega, ducerea liniilor de tren care traversează oraşul în subteran, eficientizarea energetică a tuturor blocurilor, reabilitarea întregii reţele de transport şi distribuţie a căldurii, realizarea centrului intermodal de pasageri la aeroport, reabilitări şi modernizări de bulevarde şi splaiuri, construcţia unui subpasaj în Piaţa Victoriei, a unei săli polivalente cu 15.000 de locuri, a unui bazin de înot olimpic, a unui nou stadion, cu 42.000 de locuri şi a sistemului de spectacole de muzică, lumină, apă şi foc pe Bega.