Hoţii care au furat tablourile de la muzeul din Olanda au încercat să i le vândă lui Gigi Becali

Hoţii care au furat tablourile de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, au încercat să i le vândă lui Gigi Becali, potrivit România TV. Informaţia apare într-o discuţie dintre hoţi, care căutau un cumpărător bogat din România. Pentru că nu au găsit unul, au luat o decizie incredibilă, au aruncat în foc operele de artă în valoare de 20 de milioane de euro.

16 iul. 2013, 11:22
Hoţii care au furat tablourile de la muzeul din Olanda au încercat să i le vândă lui Gigi Becali

Hoţii s-au gândit să apeleze la Gigi Becali după ce au văzut că nu reuşesc să vândă tablourile altor persoane, potrivit rechizitoriului DIICOT. Nu şi-au putut pune însă ideea în practică.

„John Dilinger: Oricum este ceva care îl depăşeşte financiar pe Serghei ăsta, din punctul meu de vedere. Eu nu am prietenie nici măcar cu Serghei ( n.r. –  Cosma Serghei) şi nu ştiu dacă mă haleşte.

Croitoru Catalin: Păi, şi în toată Romania asta numai ăsta are bani? Mergem la Gigi Becali şi vorbim”.

Gigi Becali a intrat în peisaj după ce afacerea cu Serghei Cosma, furnizorul de vinuri al casei regale, a eşuat. Afaceristul a povestit că tablourile de zeci de milioane de euro i-au fost oferite la preţuri de nimic.

„Bitu Alexandru i-a relatat unui angajat de-al meu că deţine mai multe tablouri, pictate de Picasso şi Matisse, pe care ar fi intenţionat să le vândă cu suma de 50.000 euro”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

În ciuda tentativelor de a vinde picturile, hoţii au ajuns să le ardă chiar sub nasul procurorilor. Hoţii erau arestaţi de o lună, casele lor au fost percheziţionate între timp, însă mama unui dintre tâlhari nu era monitorizată. Astfel, ea a reuşit să meargă nestingherită în cimitirul unde erau picturile, să le dezgroape, să ajungă cu ele acasă şi să le ardă fără să ştie nimeni.

„Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile. Am băgat sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. A doua zi, eu personal am curăţat soba, scoţând cenuşa pe care am pus-o într-o roabă şi am lăsat-o în curte”, a declarat Olga Dogaru, mama unuia dintre tâlhari, potrivit rechizitoriului DIICOT.

Anchetatorii au trimis cenuşa din soba femeii la expertiză şi au găsit urme de vopsea şi pânză.

Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică la aproape 20 de milioane de euro. Şansele de a fi recuperat însă sunt minime din cauza sărăciei hoţilor. Procurorii au pus sechestru pe două case de chirpici din satul Carcaliu, judeţul Tulcea, numai că valoarea lor abia dacă ajunge la câteva zeci de mii de euro.