Ia-ți adio de la bidoanele din plastic. UE le schimbă și nu o să-ți placă deloc decizia

Uniunea Europeană vrea ca bidoanele de plastic, începând din 2025, să conțină cel puțin 25% plastic reciclat, măsură care va crește la 30% până în 2030. Această schimbare reprezintă o provocare pentru producători.
Irina Dumitrescu
13 ian. 2025, 20:42
Ia-ți adio de la bidoanele din plastic. UE le schimbă și nu o să-ți placă deloc decizia

Uniunea Europeană a adoptat măsuri semnificative ce urmăresc atenuarea impactului materialelor plastice asupra mediului, implementând reglementări stricte și reforme legislative care afectează atât consumatorii, cât și producătorii de plastic și alte ambalaje. Ce se întâmplă cu bidoanele din plastic?

Bidoanele din plastic vor trebui să conțină 25% plastic reciclat

Unul dintre cele mai ambițioase obiective ale UE este transformarea pieței materialelor plastice prin legi care promovează durabilitatea, reducând deșeurile de plastic de unică folosință și promovând o economie circulară. Aceste politici au determinat schimbări în designul produselor, producția de plastic reciclat și responsabilitățile producătorilor.

Citește și Reciclarea devine o afacere în România anului 2025. Garanția va fi mai mare de 50 de bani și beneficiarii se pot bucura de ea instant

Un exemplu clar al acestei evoluții este recenta obligație ca bidoanele de plastic, începând din 2025, să conțină cel puțin 25% plastic reciclat, măsură care va crește la 30% până în 2030. Deși această schimbare reprezintă o provocare pentru producători, ea deschide și noi oportunități de materiale și procese durabile.

Marea schimbare a bidoanelor de plastic în 2025

Legislația privind materialele plastice de unică folosință a fost unul dintre principalii factori de schimbare pentru industria prelucrătoare din Europa. În 2019, Uniunea Europeană a aprobat o serie de directive sub denumirea de Directiva (UE) 2019/904 cu scopul de a reduce impactul materialelor plastice de unică folosință asupra mediului.

Una dintre cele mai notabile măsuri a fost cerința privind capacele bidoanelor de plastic să rămână atașate recipientului în timpul utilizării, care a intrat în vigoare în iulie 2024. Acest regulament a fost aprobat pentru a preveni capacele slăbite, care adesea nu sunt colectate corect și ajung la groapa de gunoi sau în ocean, contribuind și mai mult la poluarea cu plastic. Eforturile Uniunii Europene nu se opresc însă aici, întrucât aceeași directivă introduce și alte reforme care vor afecta fabricarea ambalajelor din plastic în următorii ani.

În special, una dintre cele mai relevante modificări care intră în vigoare în ianuarie 2025 este aceea că sticlele de plastic PET (tereftalat de polietilen) trebuie să conțină cel puțin 25% plastic reciclat în compoziția lor. Aceasta reprezintă o provocare semnificativă pentru producători, care vor trebui să își ajusteze procesele de producție pentru a încorpora acest procent de material reciclat, asigurându-se că standardele de calitate și siguranță sunt menținute pentru consumatori.

Schimbarea nu se oprește aici, întrucât reglementările prevăd și ca, până în 2030, acest procent să crească la 30%. Măsura face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a reduce dependența de materialele plastice nereciclate și de a promova reutilizarea și reciclarea materialelor.

Vezi și Nu mai trebuie să mergeți la aparatele de reciclare pentru a primi banii de sticle. De acum este mult mai ușor să primești garanția înapoi

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african