Iad în California din cauza incendiilor. Schwarzenegger, printre miile de evacuaţi: „Fugiţi!” GALERIE FOTO

Un nou incendiu a izbucnit luni în cartierele de lux din Los Angeles, distrugând mai multe locuinţe şi forţând mii de persoane - inclusiv unele vedete - să evacueze zona, în timp ce alte echipaje de pompieri se luptau cu flăcările violente ce mistuie regiunea viticolă din Sonoma, lângă San Francisco, relatează luni AFP.

29 oct. 2019, 12:27

Întregul stat american California, situat în vestul ţării şi afectat în ultimii ani de incendii devastatoare şi uneori letale, a fost plasat duminică în stare de urgenţă de guvernatorul său.

Pe dealurile din nord-vestul Los Angeles-ului, la porţile celebrului cartier Bel Air şi ale faimosului Getty Museum, un incendiu de vegetaţie calificat drept ”foarte agresiv” de către echipajele de intervenţie a izbucnit în noaptea de duminică spre luni, potrivit stiripesurse.ro.

LeBron James şi Arnold Schwarzenegger, evacuaţi

Câteva mii de persoane au fost trezite în toiul nopţii de alertele primite pe telefoanele mobile prin care li se solicita să îşi facă bagajele şi să evacueze cât mai repede locuinţele.

Înteţit de vântul puternic, ”Getty Fire” a mistuit, luni după-amiază, o suprafaţă de peste 240 de hectare şi a forţat închiderea uneia dintre cele mai aglomerate autostrăzi din megalopolisul californian, potrivit pompierilor din Los Angeles care au desfăşurat 1.100 de bărbaţi şi femei pentru a lupta cu acest infern.

Citeşte şi MAE Român, avertizare de călătorie în SUA. Sunt incendii puternice de vegetaţie şi restricţii de circulaţie

Printre rezidenţii cărora li s-a cerut să evacueze preventiv locuinţele se numără mulţi milionari.  Şi actorul Arnold Schwarzenegger a fost nevoit să se supună ordinului autorităţilor. „Am evacuat fără probleme la 3.30 în această dimineaţă (luni)”, a scris el pe Twitter. ”Dacă vă aflaţi într-o zonă de evacuare, nu întârziaţi. Fugiţi”, a insistat starul din „Terminator”. Incendiul a condus la închiderea J. Paul Getty Museum şi a mai multor şcoli din zonă, din motive de siguranţă.

”Ne apropiem de vârful sezonului incendiilor”

În comitatul Sonoma, aproximativ 180.000 de oameni au fost somaţi în acest weekend să evacueze locuinţele din cauza incendiului numit ”Kincade Fire” a pârjolit deja peste 26.000 de hectare şi este controlat în proporţie de doar 5%, potrivit stiripesurse.ro

Peste 3.000 de pompieri sunt desfăşuraţi pe teren şi luptă cu flăcările. Cel puţin două spitale au evacuat pacienţii în weekend şi i-au transportat în alte unităţi, iar sute de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a se evita jefuirea proprietăţilor abandonate.

Relativ ferite în timpul incendiilor anterioare din ultimii ani, mai multe proprietăţi din comitatul Sonoma, zonă recunoscută la nivel mondial pentru vinurile sale, au fost cuprinse de flăcări. În înregistrările video se poate vedea cum clădirea principală a Soda Rock Winery, veche de 150 de ani, a fost cuprinsă de flăcările uriaşe, în Healdsburg.

Autorităţile estimează că aproape 80.000 de clădiri sunt potenţial ameninţate de flăcările înteţite de vântul puternic ce suflă de câteva zile peste California, cu rafale de până la 130 km/h şi de un nivel foarte scăzut de umiditate (14%), potrivit stiripesurse.ro.

Compania Pacific Gas and Electric Company (PG&E) a anunţat că a întrerupt furnizarea de electricitate la 940.000 de consumatori din această regiune.

Până în prezent nu au fost raportate victime ale incendiilor de vegetaţie.


loading...