Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat că, după temperaturi neobișnuit de ridicate, de până la 30°C în estul Munteniei și 28°C în Capitală, prognozate pentru sâmbătă, vremea se va răci accentuat în a doua decadă a lunii martie.
După o săptămână ca de vară, cu temperaturi care vor atinge și 30 de grade în weekend, vremea se schimbă radical de săptămâna viitoare. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că sunt așteptate minime negative, inclusiv în București.
La munte, treptat vor predomina ninsorile, iar în partea de nord și centru a țării vor fi precipitații mixte și în rest precipitații sub formă de ploaie, a mai spus aceasta.
Elena Mateescu, director ANM: După perioada aceasta în care am vorbit de temperaturi cu mai mult de 10, chiar până la 18°C peste normalul datei din calendar, având în vedere mai ales ziua de sâmbătă, când este posibil să atingem valori maxime de până la 30° în partea de est a Munteniei, inclusiv 28° în Capitală, este posibil ca săptămâna viitoare să observăm o scădere a valorilor de temperaturi și să ne apropiem de ceea ce este normal pentru o a doua decadă a unei luni martie în țara noastră.
Vom avea temperaturi maxime între 3 și 14°, cu mici variații de la o zi la alta, inclusiv în Capitală, 7-8°C. Minimele vor fi negative, în special în depresiuni. Chiar și în Capitală, minime la începutul săptămânii viitoare, spre -4 -2°C.
La munte, treptat vor predomina ninsorile, iar în partea de nord și centru a țării vorbim de precipitații mixte și în rest precipitații sub formă de ploaie. Până atunci, vorbim de mesaje meteorologice ce vizează intensificări ale vântului și vijelii. Un cod portocaliu pentru ziua de azi, având în vedere cele 14 județe din partea de vest, sud-est și est a României, acolo unde vorbim de viteze în zonele mai joase, de 70-85km/h iar în zona montană înaltă peste 120km/h. Până sâmbătă avem și o informare meteorologică ce vizează și cantități de apă însemnate, de 15-25l/m² local peste 40l/m.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei începând cu 24 martie.
În intervalul 24-31 martie, temperaturile medii vor depăși valorile normale în toată țara, în special în zonele montane. Precipitațiile vor fi ușor deficitare în regiunile sud-estice și apropiate de cele normale în rest.
ANM-Prognoza-4-saptamani-250314071435Pentru 31 martie – 7 aprilie, temperaturile vor rămâne peste media sezonieră, mai ales în zonele montane, iar regimul pluviometric va fi apropiat de normal.
Elena Mateescu, șefa ANM, a avertizat că o masă de aer din nordul Africii, încărcată cu praf saharian, ar putea afecta România.
Zona de vest va fi prima impactată, urmată de extinderea fenomenului în restul țării.
Meteo săptămâna 17 martie – 24 martie
Temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice şi nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.
Meteo săptămâna 24 martie – 3 martie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.
Meteo în săptămâna 31 martie – 07 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
Meteo în săptămâna 07 aprilie – 14 aprilie
Temperaturile se vor situa uşor peste cele specifice perioadei, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unor variaţii uşoare în unele regiuni.