ICCJ a hotărât: În caz de accident, rudele şoferului vinovat au dreptul la despăgubiri

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât luni, ca urmare a unui recurs în interesul legii, că rudele șoferului vinovat de producerea unui accident pot primi despăgubiri din partea asigurătorului de răspundere civilă auto (RCA). Despăgubirea nu se acordă însă în orice condiții.

27 oct. 2015, 06:56
ICCJ a hotărât: În caz de accident, rudele şoferului vinovat au dreptul la despăgubiri

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, printr-o hotărâre pronunțată luni, că un asigurător RCA este obligat să acorde despăgubiri rudelor unui șofer vinovat de producerea unui accident. Cu o condiție însă: soțul/soția sau persoanele care se află în întreținereaproprietarului sau a șoferului mașinii asigurate să fi fost victime directe ale evenimentului rutier și să fi suferit vătămări corporale în urma acestuia.

COD RUTIER: 17 fapte pentru care poţi primi foarte uşor amenzi de circulaţie

Cu alte cuvinte, aceștia nu pot solicita despăgubiri de ordin moral, doar în calitate de rude ale șoferului, ci doar dacă s-au aflat în mașină la momentul producerii accidentului și au suferit vătămări corporale, fiind și ele victime directe ale incidentului rutier, scrie avocatnet.ro.

Asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat, conform Legii nr. 136/1995, să acorde despăgubiri atât persoanelor aflate în afara mașinii care a produs accidentul, cât și persoanelor din mașină, cu excepția șoferului.

În ceea ce privește rudele șoferului care a produs accidentul rutier, conform art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/1995, „pot primi despăgubiri soțul, soția sau persoanele aflate în întreținerea proprietarului sau conducătorului auto vinovat, cu condiția ca persoanele respective să fi fost ele însele vătămate/decedate în accident, deci să fi fost victime directe ale accidentului.”

CODUL RUTIER. Care sunt infracţiunile care te pot trimite la închisoare

Decizia instanței supreme vine după ce Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia solicitase, printr-un recurs în interesul legii, pronunțarea unei hotărâri prin care să se asigure interpretarea unitară a dispozițiilor legale în materie, în condițiile în care instanțele le aplicau diferit.

Decizia luată de judecătorii instanței supreme urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, moment în care hotărârea va deveni obligatorie pentru toate instanțele din țară. 

Ce a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, ICCJ a soluționat recursul în interesul legii, clarificând condițiile în care rudele unui șofer implicat într-un accident pot cere despăgubiri. Instanța supremă a admis acest recurs în ședința din 26 octombrie, hotărând că soțul/soția unui șofer implicat într-un accident rutier sau o persoană aflată în întreținerea sa pot cere despăgubiri din partea asigurătorului RCA, cu condiția să se fi aflat în mașină la momentul producerii evenimentului și să fi fost răniți.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  admite recursul în interesul legiiformulat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia.

Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul la despăgubiri recunoscut soţului (soţiei) sau persoanelor care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentuluipriveşte doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.

Ce riscuri acoperă RCA

Asigurarea RCA acoperă daunele provocate de un accident produs de o mașină către o terță parte. Indiferent de asigurătorul RCA ales, riscurile acoperite sunt aceleași. Asigurătorul acorda despăgubiri, în bani, pentru:

  • Vătămări corporale sau deces (limita de despăgubire este de 5.000.000 de euro),
  • Pagube materiale (limita de despăgubire este de 1.000.000 de euro, n.red),
  • Pagube reprezentând consecință a lipsei de folosință a mașinii avariate,
  • Cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată, în procesul civil.

Încheierea unei polițe RCA este obligatorie în două situații: la înscrierea în circulație a mașinii și la momentul expirării vechii asigurări RCA. Contractul se poate face pe o perioadă de 6 sau 12 luni.

Mai multe detalii depre poliţele RCA pe avocatnet.ro.


loading...
Partenerii noștri