ÎCCJ anunţă că unul dintre cei mai temuţi asasini din România urmează se fie rejudecat

Unul dintre cei mai temuţi asasini din România, care a fost condamnat anul trecut la 21 de ani de închisoare, va fi rejudecat, în urma une decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

06 feb. 2017, 09:34
ÎCCJ anunţă că unul dintre cei mai temuţi asasini din România urmează se fie rejudecat

Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv, pe 30 iunie 2016, pe interlopul moldovean Vitalie Proca la 21 de ani și 8 luni de închisoare, acesta fiind acuzat că a încercat să omoare în 2012 un tânăr în cartierul Vitan din București, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Mironescu, scrie stiripesurse.ro.

Potrivit procurorilor, Vitalie Proca a fost angajat în anul 2012 de frații Bogdan și Răzvan Mararu să-l asasineze pe liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Dumitru Mironescu.

Astfel, pe 26 noiembrie 2012, cu sprijinul unui complice, Ion Druță, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din București, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăilă, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul își parca autoturismul.

Observând că Răzvan Mircea Isăilă nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism și, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcția tânărului.

Vitalie Proca a fugit de la fața locului, iar Răzvan Mircea Isăilă a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au reușit să-i salveze viața.

Procurorii susțin că frații Bogdan și Răzvan Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2012, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinței acestuia din Piatra Neamț. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenției anchetatorilor.

Frații Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani și un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu și, prin intermediari, au ținut permanent contactul cu el, anterior și ulterior comiterii faptei.

După atentat, Vitalie Proca a fugit din țară, însă a fost prins în Federația Rusă și încarcerat, după care a fost extrădat în România.

Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor, în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunțov.

Citeşte şi Mafia din Republica Moldova i-a oferit o avere asasinului Vitalie Proca pentru o înregistrare