ÎCCJ sesizează CCR cu privire la modificarea legii prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, joi, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la privire la modificările aduse legii privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Judecătorii apreciază că actul normativ nu permite ”în mod clar, precis şi previzibil” stabilirea inculpaţilor care pot beneficia de prevederile ei.

17 dec. 2020, 17:38
ÎCCJ sesizează CCR cu privire la modificarea legii prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

ÎCCJ sesizează CCR cu privire la modificarea legii prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul.

”La data de 17.12.2020, ora 14, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu prevederile art.25 lit.c din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, În prezenţa unui număr de 74 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de art.34 din actul normativ sus-indicat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind modificarea şi completarea Legii nr.241/2015 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (PL-x nr.354/2018/2020)”, a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat.

Judecătorii ÎCCJ consideră că adoptarea actului normativ în discuţie s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art.61 alin.(2) şi ale art.75 din Constituţie referitoare la principiul bicameralismului, în coordonatele trasate prin Decizia nr.679/2020 a Curţii Constituţionale, dar şi prin jurisprudenţa anterioară a acesteia , întrucât forma adoptată de Camera Deputaţilor (Camera decizională) modifică substanţial obiectul de reglementare şi configuraţia legii adoptate de Senat, în calitate de Cameră de reflecţie.

Totodată, judecătorii susţin că în forma adoptată legea nu permite „stabilirea, în mod clar, precis şi previzibil, care sunt inculpaţii care beneficiază de dispoziţiile art.10 din Legea nr.241/2015”.

 

Evazioniştii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional proiectul de lege iniţiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut drept deputatul „Mitralieră”, care prevede că inculpaţii pentru fapte evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, nu mai execută pedeapsa cu închisoare dacă achită integral prejudiciul, ci doar plătesc o amendă.

Legea mai prevede că „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte”.

 

Ministerul Justiţiei cere Guvernului să atace la CCR legea prin care evazioniştii pot scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul

Ministerul Justiţiei propune Guvernului să sesizeze Curtea Constituţională

cu privire la modificarea Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede că se poate aplica o amendă, dar nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală dacă prejudiciul este de până la 100.000 de euro şi este achitat intergral.

Reprezentanţii Ministerului Justitiei susţin că proiectul a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său.