ICOANA FĂCĂTOARE de la Câmpulung Muscel. A fost pictată de Sfântul Apostol Luca la cererea Sfintei Maria FOTO

Lângă Câmpulung Muscel, în schitul săpat în piatră, la Nămăești, atestat din secolul al XIV-lea, se află o icoană despre care se spune că a fost pictată de Sfântul Apostol Luca.

30 iun. 2015, 07:24

La cererea Sfintei Maria, Apostolul Luca a pictat 12 icoane, care o reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul, scrie efemeride.ro. Icoana a fost dată Sfântului Andrei care a venit pe aceste meleaguri, după care a plecat în Dobrogea. Negăsind pe nimeni, el a ascuns icoana între stânci, într-o grotă, rostind cuvintele Noma est, nimeni nu este, de unde provine denumirea Nămăiești.

Citeşte şi Icoana care te scapă de fumat. Ce trebuie să facă vicioşii

Din cele 12 icoane se mai păstrează doar trei icoane. Una este la Vatican, alta în Grecia și cea de a treia la Nămăești. Legenda spune că Maica Donului a apărut în vis la trei ciobani, care au visat același vis. Ea le-a indicat locul unde este ascunsă icoana. Totodată le-a spus că pe acel loc trebuie ridicată o biserică cu hramul Maicii Domnului, care să adăpostească treizeci de suflete.

Biserica a fost săpată în stâncă, cu ajutorul daltelor și a ciocanelor și în ultimii 200 de ani a adăpostit 30 de măicuțe. Icoana s-a degradat în timp. S-a încercat restaurarea ei, dar prin minune, pictura restaurată dispărea, icoana revenind la imaginea inițială. Icoana este considerată una dintre cele mai vechi picturi ale lumii creștine și făcătoare de minuni. După unii istorici, grota unde a fost descoperită icoana este un altar care a aparținut unei civilizații păgâne.

Biserica de la Nămăiești face parte din triunghiul magic al creștinătății românești. Cea de a doua biserică, aflată la câțiva kilometri distanță, este Cetățuia Negru Vodă. Se spune că în acea zonă se află cea mai veche cetate geto-dacică.