Igaş desfiinţează colegiile parlamentare ale lui Ponta şi Geoană. Vezi unde creşte numărul aleşilor

Nici Victor Ponta şi nici Mircea Geoană nu vor mai putea candida în colegiile parlamentare în care au fost aleşi în 2008, dacă proiectul noii legi electorale propus de ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş va fi aprobat. Asta pentru că propunerea legislativă vizează desfiinţarea colegiilor lor chiar dacă, în total, proiectul prevede o creştere cu 16 a numărului de parlamentari.
ionut.dumitrescu
04 dec. 2011, 17:04
Igaş desfiinţează colegiile parlamentare ale lui Ponta şi Geoană. Vezi unde creşte numărul aleşilor

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere săptămâna trecută un proiect electoral extrem de controversat, întrucât el prevede, nu o diminuare a numărului de parlamentari aşa cum promitea PDL, ci o creştere a numărului lor cu 16: de la 334 de mandate de deputat (câte sunt acum) la 345 şi de la 137 de senatori la 142, după cum reiese din calculele realizate de RTV.net.

Ponta şi Geoană nu mai pot candida în colegiile unde au fost aleşi

Preşedintele PSD Victor Ponta şi fosul lider social-democrat Mircea Geoană nu vor mai putea candida în colegiile în care au fost aleşi în 2008. Conform calculelor realizate de RTV.net rezultă faptul că proiectul legislativ al MAI propune desfiinţarea colegiilor parlamentare ale celor doi, chiar dacă, în total, ministerul condus de Igaş vizează creşterea numărului colegiilor.

Ponta este deputat al Colegiului 6 din Cricumscripţia electorală Gorj. În total, în Gorj, în 2008 au fost trasate 6 colegii de deputat şi 2 de senator. Conform proiectului MAI, pentru 2012 în Gorj se are în vedere trasarea a 2 colegii de senator şi a doar 5 de deputat. Prin urmare, Victor Ponta nu va mai putea candida în actualul Colegiu 6, întrucât acesta nu va mai exista.

Situaţia este similară şi pentru judeţul Dolj, unde Mircea Geoană este parlamentar al Colegiului senatorial 5. Conform MAI, pentru alegerile din 2012 sunt propuse doar 4 colegii de senator în Circumscripţia Dolj. Aşadar, nici Mircea Geoană nu va mai putea candida în actualul colegiu senatorial 5 Dolj din cauză că şi acest colegiu este propus pentru desfiinţare.

Udrea poate

Spre deosebire de Ponta şi Geoană, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, va putea candida în colegiul de deputat în care va fi aleasă, Colegiul 25 Bucureşti. De altfel, Udrea a anunţat recent că va candida în acelaşi colegiu. „Cu siguranţă voi candida în acelaşi colegiu în contiunare pentru o funcţie de deputat, de reprezentant în Camera Deputaţilor”, a afirmat ea. Întrebată dacă ea spune că va fi cu siguranţă în Parlament, Udrea a răspuns: „Nu, am spus că voi candida din nou în colegiul 25”.

Cu 16 parlamentari mai mult. Lista judeţelor unde se schimbă numărul

Creşterea totală pe care ministerul condus de Traian Igaş este de 16 parlamentari, după cum rezultă din calcuele RTV.net, chiar dacă sunt câteva judeţe unde se operează şi „tăieri”.

În Bucureşti, proiectul legislativ al MAI propune cu un deputat, respectiv un senator mai mult. În Bacău şi Constanţa se vrea cu câte un senator şi un deputat mai mult. În Alba, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Ilfov, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sibiu – mai mult cu câte un deputat. Iar în Neamţ, Suceava şi Timiş se doreşte câte un senator în plus.

 

Calculul, pe înţelesul tuturor

Proiectul de lege propus de MAI păstrează norma de reprezentare actuală: un deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori. Ce se schimbă, însă, este cifra la care se raportează norma de reprezentare. Numărul total de locuitori luaţi în calcul la alegeri, mai pe româneşte spus.

Astfel, pentru alegerile parlamentare anterioare, cele din 2008, acest număr a fost de 21.680.974 de locuitori, folosindu-se ca referinţă datele furnizate de recensământul din 2002.

Conform textului proiectului de lege, numărul de referinţă pe care îl ia acum în calcul ministerul condus de Traian Igaş este unul semnificativ mai mare: 22.305.133 de locuitori, conform informaţiilor furnizate la data de 31 octombrie 2011 de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Ceea ce înseamnă, de fapt, o propunere de creştere a numărului de parlamentari.

Numărul de colegii într-o circumscripţie electorală (judeţ) se stabileşte împărţind numărul total al populaţiei din acea cirucmscripţie la 70.000, pentru a afla câte colegii de deputat sunt, şi la 160.000 pentru a obţine numărul de colegii senatoriale.

Legea electorală spune că dacă restul obţinut la împărţire este mai mare decât jumătatea numărului de reprezentare care formează un mandat de parlamentar (adică, mai mult de 35.000, respectiv 80.000), atunci în circumscripţia în cauză se mai adaugă un mandat.

Spre exemplu: conform proiectului MAI, în Circumscripţia Alba există o populaţie de 387.419 de mii de locuitori. Împărţind acest număr la 70.000 (câţi locuitori dau un deputat) obţinem 5 deputaţi în 5 colegii a câte 70.000 de locuitori, şi un rest de 37.419 de locuitori. Cum restul de 37.419 este mai mare decât jumătatea cifrei de reprezentare de 70.000, atunci înseamnă că cei 37.419 mai dau încă un colegiu de deputat.

Procedura de împărţire se repetă şi în restul circumscripţiilor electorale.

Mai adăugăm şi faptul că legea spune că în fiecare circumscripţie nu pot fi mai puţin de patru colegii de deputat şi două de senator. Ceea ce înseamnă că, deşi, în Circumscripţia Covasna sunt doar 230.673 de locuitori (ceea ce înseamnă, teoretic, 3 deputaţi şi 1 senator), în realitate în Covasna vor fi 4 deputaţi şi 2 senatori.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Cât a plătit un șofer pentru înlocuirea unei singure anvelope la o mașină electrică. A fost obligat să o schimbe după doar 12.000 de km
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Este interzis lângă gardul vecinului
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ în pușcărie
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Reguli la supermarket. Cine achită daunele provocate de clienți
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul crai, Cătălin Cazacu! ”Pentru ăsta îmi ceri tu bani?!” + Diva s-a lipit de perete
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Nu primesc omologare RAR. Românii au interzis să circule pe stradă cu aceste vehicule
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'