Igor Dodon cere sprijinul SUA pentru recunoaşterea internaţională a neutralităţii "permanente" a Republicii Moldova

Publicat: Luni, 15 Iulie 2019 11:01 // Actualizat: Luni, 15 Iulie 2019 11:01 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele moldovean Igor Dodon a cerut Statelor Unite ale Americii să sprijine eforturile Republicii Moldova ca statutul său de 'neutralitate permanentă' să fie recunoscut la nivel internaţional, asigurând totodată că Republica Moldova 'va promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naţionale', informează postul de radio Europa Liberă.

Igor Dodon a transmis acest mesaj către Washington cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la sfârşitul săptămânii trecute cu David Hale, subsecretar de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, care a efectuat o vizită la Chişinău.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele moldovean a subliniat că l-a asigurat pe demnitarul american că noua guvernare va respecta toate acordurile internaţionale pe care le-a semnat anterior, inclusiv Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dar a cerut Statelor Unite să sprijine eforturile Republicii Moldova ca statutul de neutralitate 'permanentă' să fie recunoscut la nivel 'internaţional'.

Cu ocazia acestor convorbiri, Dodon a mulţumit, din nou, SUA pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în soluţionarea recentei crize politice şi în transferul paşnic al puterii. 'Datorită susţinerii din partea partenerilor externi şi a consensului naţional intern, Republica Moldova are toate şansele de a-şi relansa economia şi de a promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naţionale', a declarat preşedintele moldovean.

Referitori la problema transnistreană, Dodon şi-a reiterat opţiunea pentru continuarea negocierilor în formatul '5+2', în care Statele Unite au rol de observator, alături de Uniunea Europeană.

În acest context, publicaţia Timpul din Chişinău reaminteşte că 'neutralitatea' Republicii Moldova, asupra căreia insistă Igor Dodon şi Moscova, este încălcată chiar de Federaţia Rusă, care de 27 de ani îşi menţine trupele în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
igor dodon Republica Moldova SUA
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8730
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H