IGPR: Anul trecut au fost 1.011 cazuri de nerespectare a ordinelor de protecţie, cele mai multe în mediul urban

Peste o mie de cazuri de nerespectare a ordinelor de protecţie s-au înregistrat anul trecut, iar poliţiştii au deschis dosare penale. Cele mai multe cazuri au fost în mediul urban, potrivit Poliţiei Române.

30 ian. 2018, 17:22
IGPR: Anul trecut au fost 1.011 cazuri de nerespectare a ordinelor de protecţie, cele mai multe în mediul urban

Conform Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), dintre cele 1.011 cazuri de nerespectare a ordinelor de protecţie înregistrate anul trecut, 650 au fost în mediul urban, iar 361 în mediul rural.

Ministrul de Interne a declarat luni că anul trecut au fost emise peste 3.000 de ordine de protecţie şi mai mult de 25 la sută dintre acestea nu au fost respectate, astfel că sunt căutate soluţii pentru ca brăţările de protecţie să poată fi folosite şi în cazuri de violenţă în familie.

„Sunt femeie şi reacţionez când avem situaţii în care se vorbeşte despre violenţa în familie. Suntem în faza de finalizare a unei discuţii legislative şi discutăm cu toţi factorii, printre care şi ministerul Justiţiei şi ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse. Sunt câteva propuneri care privesc amendarea legislaţiei privind posibilitatea emiterii uni ordin provizoriu de către poliţist”, a declarat Carmen Dan.

Precizările sale vin în contextul în care o femeie, directoare a unei grădiniţe din Capitală, a fost înjunghiată vineri de soţul său. Potrivit unor surse judiciare, victima, Nicoleta Botan, ar fi avut numeroase conflicte cu fostul ei soţ, Marius Cristian Botan, motiv pentru care ea obţinuse în instanţă, un ordin de restricţie pe numele său. Ca urmare, bărbatul fusese evacuat din casă şi nu se putea apropia la o distanţă mai mare de 200 de metri atât faţă de fosta soţie, cât şi faţă de cei doi copii ai lor.

Sursele citate au precizat că în jurul orei 12.00 bărbatul ar fi pândit-o pe Nicoleta Botan şi a înjunghiat-o de mai multe ori. Ulterior, acesta a fugit şi a fost prins la scurt timp de poliţiştii Secţiei 8, care l-au predat ofiţerilor Serviciului Omoruri. El a fost arestat preventiv sâmbătă.

Femeia a murit la Spitalul Floreasca.