IGPR: Poliţia Română va intensifica acţiunile pentru creşterea siguranţei în şcoli

Poliția Română va intensifica, săptămâna viitoare, acțiunile pentru asigurarea unui climat de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor și pentru eficientizarea măsurilor necesare asigurării bunei desfășurări a procesului instructiv-educativ.

08 mai 2016, 09:38
IGPR: Poliţia Română va intensifica acţiunile pentru creşterea siguranţei în şcoli

”În baza Planului aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, șeful Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu, a dispus ca în perioada 9 — 13 mai să fie intensificate, la nivel național, acțiunile pentru asigurarea unui climat de siguranță în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar”, informează IGPR, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, măsurile pe care le vor lua polițiștii sunt structurate pe trei paliere: prevenire prin acțiuni educative; verificarea modului de supraveghere, pază și acces în unitățile școlare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003; acordarea sprijinului de specialitate (activități pentru menținerea ordinii publice, intervenția în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităților școlare, sesizate prin 112, și combaterea absenteismului școlar).

Zilnic, echipaje de poliție vor fi prezente în zona școlilor, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor.

De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona școlilor, atât pe parcursul orelor de curs, cât și în perioadele când elevii nu au lecții, întrucât multe unități școlare dețin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii.

Polițiștii de la compartimentele de analiză și prevenirea criminalității, împreună cu cei rutieri, sprijiniți de polițiști de proximitate, vor continua întâlnirile preventive cu elevii, în cadrul unităților școlare.

De asemenea, Poliția Română va continua efectuarea de controale periodice privind respectarea prevederilor Legii nr. 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Astfel, se vor face în permanență verificări privind modul de acces în incinta școlilor și executarea pazei.

La acțiunile desfășurate se va acționa în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri competente ale Ministerului Afacerilor Interne și polițiști comunitari, precum și cu alți parteneri (inclusiv asociațiile părinților elevilor și conducerea unităților de învățământ), precizează sursa citată.

”Reamintim că siguranța în școli este o prioritate a Poliției Române, astfel că, de la începutul anului școlar, numărul infracțiunilor sesizate în zona unităților de învățământ preuniversitar s-au redus cu 14% față de perioada similară a anului școlar trecut”, arată IGPR.

Citeşte şi Peste 500 de infractori români căutaţi în Europa, prinşi într-o săptămână