Ikea, amendă uriaşă pentru că și-a spionat angajații. Fostul director, condamnat la închisoare

Filiala franceză a companiei Ikea a primit o amendă uriaşă, de 1 milion de euro, pentru că și-ar fi spionat angajații. La rândul lui, fostul director a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

15 iun. 2021, 17:26
Ikea, amendă uriaşă pentru că și-a spionat angajații. Fostul director, condamnat la închisoare

Ikea, amendă pentru că și-a spionat angajații. Faptele s-au întâmplat în perioada 2009 – 2012, deşi procurorii susţin că spionarea angajaţilor a început în anii 2000. În această perioadă, angajatorul a obţinut detalii referitoare la viaţa privată a angajaţilor. În plus, angajatorul a mai fost acuzat şi de faptul că ar fi apelat la lucrători sub acoperire pentru a întocmi rapoarte despre activitatea colegilor lor.

Citeste si Povestea Sofiei, o fetiţă de doi ani care s-a născut a doua oară. Un zbor în Franţa i-a schimbat viaţa

Ikea, amendă pentru că și-a spionat angajații

În urma acestor fapte, filiala din Franța a fost condamnată la plata unei sume de un milion de euro.

În același dosar, fostul director al filialei din Franța a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar și o amendă de 50.000 de euro, pentru stocare ilegală a datelor despre angajații companiei, informează Reuters.

Procurorii francezi au cerut o amendă de două milioane de euro pentru Ikea France, care este deţinută de grupul suedez Ingka Group, proprietarul magazinelor de mobilă Ikea.

În hotărârea sa, tribunalul corecţional din Versailles (regiunea Parisului) a decis că acuzaţii sunt vinovaţi de „colectarea de date cu caracter personal printr-un mijloc fraudulos” dar i-a condamnat la pedepse mai mici decât cele cerute de procurori, care i-a acuzat de „supraveghere în masă„, potrivit Agerpres.

Citeste si Condiţii inumane de trai pentru aproape 100 de copii români. Micuţii trăiesc printre şobolani şi munţi de gunoaie, într-o mahala din Franţa!

Magazinul Ikea din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. În luna iunie 2019, Ikea a inaugurat noul magazin de pe Bulevardul Theodor Pallady din Capitală, o investiţie de 90 de milioane de euro, care a creat 600 de noi locuri de muncă.