Pe parcursul celor două zile de festival, participanții la eveniment s-au bucurat de spectacole variate, dansuri populare, muzică tradițională și momente artistice susținute de ansambluri locale și artiști consacrați, precum și de copii de la școlile din Ilfov. Evenimentul a fost conceput ca o punte între trecut și prezent și a evidențiat modul în care tradițiile locale se împletesc armonios cu elemente moderne.
,,Misiunea noastră este să oferim publicului acces la cultura și tradițiile ilfovene. Prin muzică, dans și tradiție, reușim să inspirăm tânăra generație și să spunem povești frumoase despre județul Ilfov. Am avut muzică și voie bună, am avut și ateliere ale meșteșugarilor ilfoveni: olărit, pielărie, împletituri nuiele sau lână, creare de bijuterii lucrate manual și ateliere de pictură cu prezentarea istorică a județului. A fost mai mult decât o sărbătoare, a fost o mărturie a valorilor noastre comune și a angajamentului de a păstra vie moștenirea culturală a regiunii.”, ne-a declarat doamna Alexandrina Niță, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
,,A fost un eveniment care a arătat că județul Ilfov are o viață culturală bogată și oameni care înfrumusețează aceste locuri. Consiliul Județean va susține întotdeauna activitățile artistice care îi unesc pe ilfoveni și care pot transmite noilor generații o parte din istoria regiunii.”, a transmis și Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov.
Mai mulți artiști au întreținut atmosfera de sărbătoare, pe parcursul celor două zile de festival. Printre ei s-au aflat trupa Shaz, Daniel Trifu și Ansamblul Târgoveților și formația Doina Ilfovului. Prezentatorii evenimentului au fost Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu.
Festivalul dedicat Zilei Ilfovului a fost o bună ocazie de a scoate în evidență bogăția culturală a județului Ilfov. Cu cea mai mare densitate a populației din întreaga țară, Ilfovul are peste 700 de obiective de patrimoniu, de la mănăstiri și palate, la vechi tipografii și studiouri de film cu renume internațional.
„De ziua Ilfovului, celebrăm tradiția, onorăm istoria și privim cu încredere spre viitorul unei comunități unite, dinamice și ambițioase. La mulți ani, Ilfov! La mulți ani, ilfoveni! Ilfov sunt și eu!”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.
Alte evenimente culturale au avut loc, tot în acest weekend, la Mogoșoaia și Jilava.
Evenimentele și activitățile care păstrează tradiția și moștenirea culturală a județului Ilfov, care au rolul de a educa tinerele generații și de a promova valorile autentice, sunt realizate de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, în colaborare cu centrele culturale ilfovene. Eforturile CJCPCT Ilfov de a păstra și transmite mai departe moștenirea culturală a județului Ilfov reprezintă o investiție în viitorul unei comunități conectate la rădăcinile sale.