Ilie Bolojan a promulgat legea care permite confiscarea averilor celor condamnaţi penal în România

Decizia este una de mare impact, pentru că această confiscare extinsă va fi dictată mult mai ușor și statul va putea recupera mai ușor prejudiciile din partea celor condamnați penal.
Filip Stan
14 mai 2025, 15:59
Ilie Bolojan a promulgat legea care permite confiscarea averilor celor condamnaţi penal în România

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat o lege care modifică Codul de procedură penală. Prin noua lege, confiscarea averilor se va realiza mult mai ușor, iar o astfel de decizie poate fi dispusă de procuror prin ordonanță sau de către judecătorul de cameră preliminară. Prevederile legii se aplică inclusiv în procesele civile, unde se poate solicita confiscare specială pentru a nu se putea distruge averea.

Un ministru PSD îl spulberă pe Ilie Bolojan: A păscut iarba pe la Cotroceni în ultimele trei luni, pregătindu-se să devină Boc cel Mare

Confiscarea specială este o măsură de siguranţă. cu caracter patrimonial, constând în confiscarea unor bunuri determinate, aflate în legătură cu fapta comisă. Altfel spus, măsura de siguranţă constă în trecerea silită în proprietatea statului a unor bunuri proprietatea făptuitorului. Aflarea acestor bunuri în posesia făptuitorului creează o stare de pericol pentru valorile sociale ce derivă din împrejurarea că ele ar putea fi folosite pentru săvârşirea de noi infracţiuni. Ca urmare a aplicării acestei măsuri de siguranţă, are loc o transmisiune, o trecere gratuită şi silită în proprietatea statului a anumitor bunuri, a căror deţinere, datorită naturii lor ori legăturii cu săvârşirea faptei, prezintă pericolul săvârşirii de noi infracţiuni.

Principalele prevederi ale legii

1. La articolul 249, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 249. – (1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.”

2. La articolul 249, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(6) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (5) se pot lua şi la cererea părţii civile. Cererea se adresează procurorului, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, după caz. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi şi părţii civile.”

3. La articolul 249, după alineatul (6), se introduc patru noi alineate, alin. (61) – (64), cu următorul cuprins:
(61) – În cursul urmăririi penale, măsurile asigurătorii sunt luate de procuror prin ordonanţă. Procurorul dispune de îndată asupra luării măsurilor asigurătorii atunci când cererea este făcută de partea civilă.

(62) – Ordonanţa de luare a măsurilor asigurătorii se comunică suspectului sau inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Ordonanţa de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi suspectului sau inculpatului de îndată.

Citește și: EXCLUSIV Victor Ponta, despre concedierea a 500.000 de bugetari propusă de George Simion: „Trebuie făcut un audit. Să dai cu toporul, cum a făcut Traian Băsescu, e o mare greşeală”

(63) Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie.

(64) Încheierea prin care s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii se comunică inculpatului şi părţii civile odată cu aducerea la îndeplinire a acestor măsuri. Încheierea de respingere a cererii părţii civile se comunică acesteia şi inculpatului de îndată după pronunţare.”

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat miercuri, 14 mai 2025, următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Ungariei, semnat la București la 3 septembrie 2024, pentru modificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea în domeniul prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere, semnat la Szeged la 21 octombrie 2008 (PL-x 673/16.12.2024);
    Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (PL-x 658/23.10.2023);
    Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Popa Carmen-Marilena la Curtea de Apel Alba Iulia – pensionare;
    Decret privind trecerea în rezervă a domnului general de brigadă – cu o stea Subțirică Gică din Ministerul Apărării Naționale, la data de 1 iunie 2025 – pensionare.

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu tună și fulgeră! Ce s-a întâmplat după moartea lui: ”S-ar putea să se trezească balaurul” | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Zodiile care dau lovitura până pe 21 iunie. Patru nativi au noroc în viață și în plan financiar
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. Șoferii care achită până la 5.315 lei. Decizia se aplică de la 1 iulie
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Primul lider din istorie care vorbește oficial despre ieșirea țării sale din NATO: „Neutralitatea ar putea fi mai bună”
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu, de negăsit! Nimeni nu reușește să dea de fostul afacerist de zile întregi. Ce spune patronul azilului din Ghermănești despre întreaga situație?
Spynews
Cod galben de caniculă în 13 județe și în București. Harta zonelor în care temperaturile cresc până la 36 de grade Celsius
Spynews
Claudia Pătrășcanu nu se lasă! După ce a pierdut procesul cu Bianca Drăgușanu, cântăreața își încearcă încă o dată norocul în instanță
Evz.ro
Marele adevăr despre Elon Musk. Se droghează sau nu?
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Un nou cuplu controversat. Ea e psihologă de 26 de ani, iar el e un milionar de 64 de ani
kanald.ro
Cod galben de caniculă și disconfort termic în sudul României! Temperaturile maxime vor atinge 36 de grade Celsius
Cancan.ro
BREAKING | Delia Gaspar a murit într-un accident rutier cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Vârsta de pensionare în România trebuie schimbată pentru anumite categorii, consideră...
Capital.ro
Doliu în lumea muzicală. A murit un celebru artist. A lăsat în urmă o moștenire artistică de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
stirilekanald.ro
Delia a fost omorâtă! Cei doi copii ai săi au fost martorii momentelor tragice! Imaginile groazei, din locul în care femeia și-a dat ultima suflare
Data la care vor fi reîncărcate cardurile sociale 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii
MediaFlux
Putin e scos din minți! Lovitura decisivă dată de UE
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mugur Isărescu are probleme în afacerile familiei