Ilie Bolojan a explicat care este situația investițiilor realizate prin intermediul programului „Anghel Saligny”, finanțat prin intermediul PNRR, și arată că nu mai există bani pentru continuarea lor, având în vedere că banii alocați au fost deja cheltuiți.
Ilie Bolojan arată că suma alocată este aproape în totalitate consumată, iar cheltuielile sunt mai mari decât România s-a angajat. În acest caz, s-a luat decizia ca proiectele pe drumuri realizate cel puțin 80% să fie continuate, precum și ca cele de apă, canalizare și gaz, realizate cel puțin 40%, să continue.
„Există un număr important de investiții începute pe bugetul național. Aceste investiții au avut, anul acesta, o sumă alocată. Această sumă este aproape în totalitate consumată. Cum noi, în primele șase luni, am cheltuit mai mult decât ne-am angajat și am încasat mai puțini bani decât am gândit că vom încasa, nu avem de unde să mai alocăm sume suplimentare importante pentru a dubla, practic, alocările care au fost consumate în primele șase-șapte luni.
În această situație, făcând o analiză, am procedat atât conform prevederilor legale, care spun că atunci când nu mai ai surse de finanțare notifici autoritățile și construcțiile să-și poată pune lucrările în siguranță și, făcând o analiză de capacitate de a găsi niște finanțări din interiorul Ministerului Dezvoltării, să putem continua proiectele aflate într-un stadiu avansat.
S-a luat decizia ca proiectele pe drumuri care sunt 80% deja realizate să fie continuate, iar la componenta de apă, canalizare și gaz, care sunt într-o fază de peste 40%. Dacă ar fi să intersectăm aceste proiecte, 35% din proiectele pe Anghel Saligny vor continua. Nu mai există posibilitatea să continue aceste proiecte la sumele care au fost contractate fără să se gândească nimeni că era nevoie de o eșalonare”, transmite Ilie Bolojan pentru B1 TV.
Premierul susține că vor avea loc discuții cu privire la prioritizarea anumitor lucrări sau căutarea de finanțare, astfel încât deficitul bugetar să nu fie afectat.
„Până la final, vom lua câteva decizii guvernamentale și în Coaliție: care vor fi criteriile de prioritizare, în funcție de domeniu, în funcție de stadiul acestor lucrări, funcție de cofinanțarea care poate fi acordată de autoritățile locale sau care țin de lucruri care nu ne afectează în continuare deficitul. Consider că am procedat corect, dpdv al prevederilor legale dar și dpdv al capacității de a asigura cel puțin o parte din finanțare, ca ele să continue.
Citește și : PSD cere introducerea unui impozit de 0,5% pe cifra de afaceri pentru toate firmele din România
Proiectele începute vor fi eșalonate, de anul viitor, dar este nevoie să închidem finanțările pe fonduri europene pe PNRR, iar o parte din ele intră tot la deficit. Trebuie să le închidem, iar 2027-2028 sunt ani în care se poate crește din nou bugetul pe aceste proiecte. Știu ce înseamnă importanța proiectelor acestora, am fost și eu ales local, dar asta este situația și, indiferent cine este în guvernare, nu poți să faci mult mai mult, pentru că la final ai sumele pe care le poți aloca și ai niște nevoi care sunt mult mai mari decât aceste posibilități și constrângerile pe care le avem. Acesta este adevărul”, mai arată Ilie Bolojan.