Șeful Cancelariei Prim-Ministrului Ilie Bolojan, Mihai Jurca, a susținut o conferință de presă în care a anunțat măsurile de reducere a cheltuielilor Guvernului pe care le-a luat alături de premier.
Mihai Jurca a prezentat situația Cancelariei Prim-Ministrului și a anunțat, din start, reducerea cu 40% a posturilor, care ajung de la 176 la 105. Economiile făcute prin aceste măsuri ajung la 850.000 de lei pe lună.
„În acest moment, Cancelaria are 176 de posturi, cu un număr de 15 posturi vacante, dintre care 99 sunt posturile dedicate corpului administrativ. Diferența de 77 fiind posturile demnitarilor publici: premier, subsemnatul, consilieri de stat, secretari de stat, aparatul fiecărui demnitar. Acești oameni vin și pleacă cu demnitarii.
Cancelaria are 16 consilieri de stat, 5 secretari de stat, un aparat de consilieri de 42 de persoane, un prim-ministru, cabinetul premierului are 8 posturi, un cancelar cu un cabinet de 3 consilieri și un șef de cabinet, un secretar general, 27 de posturi direcție de protocol, 28 de posturi direcție de comunicare, direcție de asigurare resurse (contabilitate, buget) cu 25 de posturi, compartiment de securitate cu 1 post, un serviciu de politici publice și reziliență cu 13 posturi, un departament de audit public cu 2 posturi vacante, un departament juridic cu 2 posturi.
Ceea ce propunem este următoarea formulă. Reducem consilierii de stat la un număr total de 11 posturi, secretarii de stat la 4 posturi, aparatul demnitarilor va fi de 14, așadar fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi. Cabinetul premierului va avea de la 5 la 3, al meu de la 3 la 2. Direcția de protocol se transformă în serviciu va avea 12 posturi, direcția de comunicare va avea 18 posturi, direcția de asigurare resurse va avea 22 de posturi și, o nouă propunere este organizarea unui nou departament.
Este destul de greu să ai o trasabilitate pe subiectele care au fost gestionate de către demnitari. Este ca și în pilda meșterului Manole, de fiecare dată când ajungi în poziția de demnitate publică trebuie să reconstruiești. Există foarte multe comitete la nivelul Guvernului, care au nevoie de o trasabilitate a informației.
Deși am primit o serie de documente legat de activitatea anterioară, sunt disparate, nu sunt concentrate, este foarte greu să le urmărești. Propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va urmări activitatea demnitarilor, o va contabiliza și documenta. Va fi suportul comitetelor și consiliilor interministeriale, va urmări ce se discută și concluziile, va fi un departament de suport pentru alte activități pe care le vor face demnitarii sau chiar și ceilalți colegi de cancelarie. Va avea șapte locuri.
Departamentul de reziliență și relații internaționale se vor desființa, urmând ca ei să poată opta pentru oricare din pozițiile care vor fi echivalente ca și expertiză din cadrul noii organigrame. Auditul public nu va mai avea niciun post, vom avea suport din partea Secretariatului General al Guvernului.
Activitățile pe care SGG le are le face bine, nu ar trebui să fie dublate. Auditul este unul din exemple, putem vorbi și despre registratură. La compartimentul juridic nu vom avea 2 posturi, ci în total 4 posturi.
În total sunt 105 posturi, o reducere per total de 40% din personal. Același impact îl vom avea și în zona de costuri, costurile cele mai mari fiind asociate demnitarilor, unde reducerea este de 48%. Pe aparatul tehnic al cancelariei avem o reducere de 34%.
Reducerea demnitarilor sau aparatului de demnitari aduce o economie de 615.000 de lei pe lună, iar a corpului de funcționari o economie de 250.000 de lei pe lună. Cheltuielile lunare sunt undeva la 1,9 milioane, 2 milioane de lei pe lună, cu personalul.
Per total, vom avea o economie de 850.000 de lei pe lună și sigur că doresc ca activitatea să continue la fel ca și până acum. Avem colegi profesioniști și am încredere că ei vor rămâne în Cancelarie și vor putea să-și ducă misiunea la fel de bine cum au făcut-o până acum”, a transmis Mihai Jurca, șeful Cancelariei premierului Ilie Bolojan.
Printre măsurile anunțate, reducerea numărului de șoferi, obligarea demnitarilor să își conducă singuri mașina, interzicerea organizării de bufet după ședințele de Guvern, dar și concedierea a 40% dintre angajați. Șeful Cancelariei este revoltat de faptul că sticlele de suc, spre exemplu, erau plătite dublu față de valoarea reală și că principalele cheltuieli cu bunuri și servicii erau cele cu automobilele.
„Bugetul Cancelariei pe acest an este de 41 de milioane de lei, dintre care 23 de milioane cheltuielile de personal. Restul de 18 milioane cheltuieli cu bunuri și servicii, categorie în care cea mai mare cheltuială, a fost un șoc și pentru mine, este cea cu automobile. Avem 12 milioane de lei pe an, 1 milion de lei pe lună, pentru 30 de mașini, fără să includem și cheltuiala cu combustibil. Cheltuiala lunară de până acum cu combustibil este de 33.000 de lei pe lună și un consum mediu de aproximativ 20 de litri per suta de kilometri.
Avem un cost zilnic cu tot cu TVA de 1.300 de lei, care include tot ce înseamnă cheltuiala cu șofer, de întreținere a mașini, mai puțin combustibil. Pe zona de cheltuieli, pe lângă cele 12 milioane, RA-APPS este unul dintre beneficiarii net ale acestor contracte, beneficiind de cheltuielile de protocol, de 3 milioane de lei pe an, dintre care 2,3 milioane de lei revin RA-APPS sub formă de „cheltuieli de restaurant”.
Avem o cheltuială fixă cu opt ospătari care deservesc demnitarii și cabinetul premierului. Avem în medie 300.000 de lei pe lună cheltuieli de protocol. Cheltuiala cu protocol înseamnă o alocare lunară de 300 de lei sau 500 de lei, din care cheltuiești apă, cafea, ceai pentru orice ședință, dar demnitarii pot organiza bufet, mese, tot în cadrul acelorași ședințe și era uzual obiceiul de a avea o masă după fiecare ședință de guvern, un bufet.
Citește și : Veste bună pentru Ilie Bolojan. Președintele României a semnat decretul azi, 17 iulie 2025
Vom interzice demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet, în cadrul ședințelor, vor rămâne la apă, cafea, ceai. Am eliminat bufetul de după fiecare ședință de Guvern.
Majoritatea tarifelor pe care le avem pentru zona de protocol sunt în principiu cu 30% mai mari, uneori chiar și mai mult. O sticlă de 0,33 de suc carbogazos, fără să îi dau numele, costă 8,5 lei sau 9 lei, iar în hypermarketuri, același este la vreo 3,5-4 lei, de la caz la caz. Astfel de situații sunt pe fiecare tip de produs.
Voi avea o discuție pentru că atât contractul cu autovehicule, cât și cel de protocol, vor expira la final de august. Cu siguranță le vom renegocia, am redus imediat numărul de mașini de la 30 la 15, reducând cheltuiala lunară cu 50%, este un prim pas, urmând să căutăm situațiile, căile legale prin care putem să reducem șoferii.
Avem Dacia Duster, fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, dar nu va mai avea șofer, ci își va conduce propria mașină. Vom renegocia contractul pentru autovehicule. Noi am fi putut să cumpărăm aproape în fiecare lună 10 mașini, la cheltuielile pe care le-am avut. Vom renegocia, dacă nu putem renegocia acest contract, vom găsi o variantă de a schimba furnizorul, poate facem un parteneriat cu cei de la Dacia.
Exact aceeași activitate o vom face cu toate structurile subordonate Cancelariei. Măsurile le consider corecte, raportat la eficiență, la încărcarea personalului, vom cere același lucru celor subordonați”, mai transmite șeful Cancelariei lui Ilie Bolojan.