Un alt pachet este reforma administrației publice, anunţă Ilie Bolojan. Vom avea a doua întâlnire cu reprezentanții autorităților locale, pentru că ne propunem ca tot pachetul să fie pus în practică. Impozitarea proprietății, care este un jalon pe care trebuie să îl îndeplinim, dar și celelalte măsuri pentru administrația publică locală.
„Vom veni cu o prevedere care va descentraliza autorizarea jocurilor de noroc. Nu e suficient să te autorizezi la nivel de țară, e nevoie ca primăria dintr-o localitate să stabilească o zonă – poate să fie tot orașul, sau poate să nu fie nicio stradă, sau poate să fie doar un cartier. Sau Mamaia, în cazul municipiului Constanța, unde pe baza unei taxe speciale, primăria poate să stabilească intensitatea”, explică premierul.
El adaugă că, în acest caz, comunitățile locale vor hotărî dacă „au nevoie de jocuri de noroc sau nu, au nevoie în tot orașul sau într-o anumită zonă, au nevoie să fie unul sau 100”.
„Sunt invadate toate orașele noastre de aceste puncte de lucru. Trebuie să transferăm odată activele care sunt în paragină în toată țara. Avem o grămadă de active în paragină care sunt în țara nimănui, dar anumite structuri guvernamentale, cum sunt cei din zona sportivă, de frică să nu-și pierdă posturile, nu au susținut această descentralizare”, spune prim-ministrul.
Bolojan subliniază că „am putea avea amenajări în aproape toate orașele, pe care primăriile doresc să le facă, dar dacă n-au un teren părăginit în proprietate, n-au cum să aducă un plus acolo și trebuie să încheiem acest proces pe care tot îl anunțăm de foarte mult timp”.
„Trebuie să transferăm activele aflate în paragină, dar anumite structuri guvernamentale, de frică să nu-și piardă posturile, nu au susținut această descentralizare. Avem amenajări pe care primăriile vor să le facă dar nu pot de ei. Trebuie să încheiem acest proces.
Avem municipii cu 11-15.000 de locuitori, ar trebui să fie peste 50.000. Normările trebuie făcute pe baze reale și avem autorități publice locale care au dovedit că pot funcționa cu mulți angajați, sunt ca niște oi negre. Ei trebuie să fie reperele și trebuie să redimensionăm acest aparat pentru servicii mult mai bune fără la fel de multe cheltuieli.
În cele 2.500 de localități din cele aproximativ 3.300, dacă nu se acordă finanțări, ei nu pot să își plătească salariile. În aceste cazuri este nevoie să venim cu reglementări, cu grile de salarizare maximale, cu evaluarea funcționarilor, există un proiect de lege în parlament, în așa fel încât să existe o evaluare periodică.
Pe componenta de eficiență, este nevoie ca banii care pleacă să fie direct proporțional cu gradul de încasare a impozitelor. Nu se poate ca Guvernul să îți aloce toți banii și să îți compenseze lipsa de performanță, a mai spus Ilie Bolojan.