Ilie Bolojan face curățenie în sistemul bugetar: concedieri colective și concedii fără plată. Cine sunt victimele planului de „eficientizare”

Premierul României, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, 2 iulie 2025, că instituțiile statului vor putea decide singure dacă fac disponibilizări sau dacă vor lăsa bugetarii în concediu forțat. Prim-ministrul susține că fiecare instituție va trebui să decidă cum se încadrează în bugetul de funcționare și să aleagă dacă va tăia salarii, dacă va reduce personalul sau dacă va apela și la concedii forțate.
Irina Dumitrescu
02 iul. 2025, 18:40
Ilie Bolojan face curățenie în sistemul bugetar: concedieri colective și concedii fără plată. Cine sunt victimele planului de „eficientizare”

„Nu există o rețetă unică pentru a ține cheltuielile sub control și a le reduce cu o pondere responsabilă. Fiecare primărie și șef de CJ va avea mai multe instrumente la dispoziție pe care le poate folosi pentru a-și ține cheltuielile sub control. Nu faci angajări, nu dai toate sporurile la maxim când știi că nu ai bani de salarii până la finalul anului. Asta e răspunderea ta, nu te forțează nimeni să te duci la maxim. Constatând că ai nevoie de tot personalul poți să recurgi și la o astfel de situație și atunci toată lumea va reveni la programul normal. Fiecare instituție are obligația să se încadreze în bugetele pe care le va primi.

Eu nu cred că e bine să aruncăm procente în piață fiindcă situațiile sunt foarte diferite de la o instituție la alta. Eu sper ca acest lucru să se facă în toate instituțiile din România. Și la Cancelaria premierului se face acest calcul și în afară de sursele pe care le aveți. Dacă se face acest calcul corect, și constatăm că cu pesonalul rămas, fără să ne aducem prietenii, lucrurile funcționează la fel de bine, a fost decizia bună”, a spus Bolojan.

De pildă, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat un proces de concediere colectivă care afectează 125 de angajați.

Motivele invocate pentru aceste reduceri de personal sunt legate de aplicarea Legii 296/2023, care introduce măsuri fiscal-bugetare menite să asigure stabilitatea financiară pe termen lung, dar și de efectele aderării României la Spațiul Schengen. Odată cu integrarea în spațiul de liberă circulație, controalele la frontierele interne terestre au fost eliminate, reducându-se astfel nevoia de personal în cadrul Agențiilor de Control și Încasare.

„Motivele care determină concedierea preconizată sunt implementarea prevederilor Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, precum şi reducerea numărului de posturi din cadrul Agențiilor de Control şi Încasare ca urmare a aderării României la Spațiul Schengen având ca efect eliminarea controalelor la frontierele interne terestre din Spațiul Schengen. Numărul şi categoriile de salariați care vor fi afectați de concediere: Numărul total de salariați care vor fi afectați de concediere este de 125”, potrivit Economedia.

Premierul Ilie Bolojan a reiterat public că instituțiile finanțate de la bugetul de stat trebuie să reducă numărul de angajați pe fondul eforturilor generale de eficientizare a aparatului bugetar. Care sunt instituțiile publice vizate de aceste măsuri.

Vezi și Bolojan anunță înghețarea salariilor și a pensiilor. ”A fost o majorare foarte mare în 2024. Nu o mai putem suporta ca nivel de indexare”

Printre structurile afectate se numără Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, o structură guvernamentală fără personalitate juridică, finanțată prin Secretariatul General al Guvernului, dar și Agenția Națională pentru Romi, care funcționează în subordinea Guvernului și are personalitate juridică.

Alte instituții care vor trece prin restructurări includ Agenția Națională Anti-Doping, Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operațiunilor Petroliere Off-shore la Marea Neagră, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, precum și Oficiul pentru Licență Industrială. Toate aceste instituții sunt finanțate, integral sau parțial, de la bugetul de stat.

În același timp, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență care limitează anumite drepturi salariale în sectorul public. Măsurile au intrat în vigoare de la 1 iulie și vor fi aplicate până la finalul anului 2026, perioadă în care ar urma să fie implementată noua lege a salarizării, conform angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Actul normativ plafonează sporurile acordate pentru condiții periculoase, grele sau vătămătoare la maximum 300 de lei brut lunar, sumă calculată proporțional cu timpul efectiv lucrat în acele condiții. Acest plafon se aplică unitar tuturor categoriilor de personal bugetar, de la funcționarii publici până la angajații instituțiilor precum Consiliul Concurenței sau Curtea de Conturi.

Ca măsură compensatorie, Guvernul oferă un concediu suplimentar între 3 și 5 zile lucrătoare anual pentru angajații care lucrează în condiții riscante, în funcție de gradul de periculozitate. Totuși, această facilitate reprezintă o reducere față de prevederile actuale, care acordau până la 10 zile de concediu suplimentar pe an. Așadar, reforma fiscal-bugetară include atât tăieri de personal, cât și ajustări la pachetul de beneficii al angajaților din sectorul public.

Citește și Concedieri 2025. 8.000 de oameni au fost daţi afară, apoi compania-gigant a fost nevoită să angajeze mult mai mulţi

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa