Ilie Bolojan a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre măsurile fiscale și despre impactul pe care acestea îl au asupra populației, dar și despre reducerea deficitului bugetar.
Ilie Bolojan a primit o întrebare de la o telespectatoare, îngrijorată de faptul că, după ce că a fost nevoită să aibă trei locuri de muncă pentru a ajunge la cuantumul maxim al indemnizației de creștere copil, acum îi este perceput și CASS.
„Sunt însărcinată și mă gândesc în ce țară trăiesc. Am avut trei joburi ca să pot să ajung la cuantumul maxim al indemnizației. De ce măsura care vizează mamele nu a fost vizată de la exceptarea de la plata CASS?”, a spus aceasta.
Ilie Bolojan admite că ar fi vrut ca excepția de la CASS să existe pentru mai multe categorii sociale, însă că nu este, momentan, posibil acest lucru. Premierul compară drepturile femeilor însărcinate din țara noastră cu cel al femeilor din Germania, care primesc un cuantum de 65% din salariul net mediu lunar înainte de naștere, pentru numai un an.
„În ceea ce privește problema pe care o indică Paula (n.r. – telespectatoarea), și aici continui cu un răspuns pe care vi l-am dat anterior. Ar fi fost bine să putem să obținem toate excepțiile la plata la CASS, așa cum la un moment dat au fost anunțate, dar nu mai este posibil acest lucru.
Ce trebuie să facem? Să reducem risipa din sistemul public de peste tot de unde este posibil. Este nevoie să analizăm dacă facilitățile pot fi suportate în continuare, dacă sunt perfect justificate, trebuie dați mai departe. Dacă nu, vă rog să vă gândiți la niște aspecte comparative.
Când judecăm facilitățile la CASS trebuie să judecăm în comparație cu alte state din Europa, ținând cont de situația bugetară a țării noastre. O indemnizație. În Germania indemnizația se dă pentru numai un an de zile și este de numai 65% din venitul net”, transmite Ilie Bolojan.
Comparația premierului este problematică, mai ales că indemnizația din Germania este de minimum 300 de euro și maximum 1.800 de euro pe lună, acordată între 65-67% pentru un salariu net mediu lunar înainte de naștere între 1.000 și 1.200 de euro net/lună, respectiv între 66 și 100% pentru un salariu de sub 1.000 de euro net/lună.